Og贸reczki z dodatkiem rodzynek, to jak dla mnie alternatywa dla tradycyjnych korniszonk贸w. Te charakteryzuj膮 bardziej intensywnym s艂odkim smakiem. A wi臋c smakosze s艂odkich zak膮sek do dzie艂a, p贸ki og贸rki s膮 jeszcze na rynku:). Super jako zagryzka, ale tak偶e jako dodatek do obiadu, czy na wieczorn膮 kanapeczk臋.
Co potrzebujemy...
- 5 kg ma艂ych og贸rk贸w gruntowych
DO KA呕DEGO S艁OIKA:
- 艂y偶eczka rodzynek
- 5 ziaren pieprzu
- z膮bek czosnku
- ga艂膮zka kopru (taki z ziarnami jak do kiszenia)
- marchewka i cebulka do ozdoby
ZALEWA:
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 1 kg cukru
- 2 艂y偶ki soli
- 2 艂y偶ki soli
Spos贸b przygotowania:
Sk艂adniki zalewy wszystkie zagotowa膰.
W wyparzonych s艂oikach u艂o偶y膰 og贸rki. Do ka偶dego s艂oika doda膰 艂y偶eczk臋 rodzynek, ziarenka pieprzu, ga艂膮zk臋 kopru i z膮bek czosnku - przekrojony na p贸艂. Do ozdoby mo偶na doda膰 plasterki marchewki i cebuli.
Zala膰 gor膮c膮 zalew膮.
Zakr臋cone s艂oiki pasteryzowa膰 ok. 8 -10 minut. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz