Ciasto KR脫WKA

To ciasto jest dla tych, kt贸rzy uwielbiaj膮 s艂odkie wypieki. 艢wietnie nadaje si臋 na r贸偶nego rodzaju uroczysto艣ci rodzinne, ale tak偶e stanowi 艣wietny dodatek do niedzielnej kawki.

Co potrzebujemy...
Ciasto:
- 1/2 kg m膮ki pszennej
- 1 kostka mi臋kkiej margaryny (250 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 艂y偶ki wody
- 2 艂y偶ki miodu (p艂ynnego)
- 2 艂y偶eczki sody
- 2 jajka

Krem budyniowy:
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budy艅 waniliowy/艣mietankowy (bez cukru)
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- kostka mas艂a (250 g)
- 1 偶贸艂tko

Dodatkowo:
- 1 puszka masy kr贸wkowej
- orzechy lub migda艂y do dekoracji

Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki potrzebne do ciasta wsypa膰/wla膰 do miski i zagnie艣膰. 
Podzieli膰 na dwie r贸wne cz臋艣ci. Upiec w formach do pieczenia - wy艂o偶onych pergaminem - o wymiarach 35x24 w temperaturze 180︒C ok. 20 minut - 偶eby ciasto tylko delikatnie si臋 zarumieni艂o:). Pozostawi膰 do wystygni臋cia. 

W po艂owie szklanki rozmiesza膰 budy艅, 偶贸艂tko i obie m膮ki. Pozosta艂膮 cze艣膰 mleka zagotowa膰 z cukrem. Do gotuj膮cego si臋 mleka doda膰 rozmieszane sk艂adniki - ca艂y czas miesza膰. Zdj膮膰 z ognia i ostudzi膰. 
Mi臋kkie mas艂o utrze膰 mikserem i stopniowo dodawa膰 mas臋 budyniow膮 (ja dodawa艂am po jednej 艂y偶ce). I krem budyniowy gotowy. 
Teraz pozostaje ju偶 tylko "z艂o偶enie" kr贸wki w jedn膮 ca艂o艣膰: jedna cz臋艣膰 ciasta - po艂owa masy kr贸wkowej - krem budyniowy - druga cz臋艣膰 ciasta - druga po艂owa masy kr贸wkowej. G贸r臋 posypa膰 orzechami lub migda艂ami. SMACZNEGO:)

Komentarze

Prze艣lij komentarz