Piękny, letni, słoneczny dzionek:) Moja propozycja na dodatek do kawki na balkonie to delikatna pianka na kakaowym spodzie. BEZ PIECZENIA!!!
Spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 1/3 kostki masła
(kostka = 200 g)
- 2 łyżki cukru
pudru
Masa:
- śmietanka 30% lub
36% (330 ml)
- biała czekolada
(200 g)
Dekoracja:
- galaretka
- truskawki
Herbatniki jak
najdrobniej pokruszyć i wymieszać z cukrem.
Masło roztopić i wymieszać łyżką z herbatnikami. Wyłożyć na blaszkę o średnicy 20 cm (blaszkę wykładam
wcześniej pergaminem), wygładzić łyżką, docisnąć i wstawić do lodówki (na ok. pół
godziny).
Czekoladę roztopić
w kąpieli wodnej – połamaną na kostki czekoladę włożyć do miseczki, miseczkę z
czekoladą włożyć do garnka z gotującą się wodą i mieszać aż do momentu całkowitego
rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.
Dobrze schłodzoną śmietankę
ubić mikserem na sztywną pianę, dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką w celu połączenia składników.
Wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki na ok. 3 lub 4
godziny.
Udekorować wedle
uznania. Ja przygotowałam galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na jej
opakowaniu (połowa porcji), wylałam na płaskiej blaszce (wyłożonej folią
spożywczą), poczekałam aż stężeje, pokroiłam w paseczki i udekorowałam ciasto.
Dodatkowo ciasto ozdobiłam świeżymi truskawkami, na które jest teraz wyśmienita
pora. Przyjemnej kawki:) SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz