Delikatna pianka na kakaowym spodzie

Pi臋kny, letni, s艂oneczny dzionek:) Moja propozycja na dodatek do kawki na balkonie to delikatna pianka na kakaowym  spodzie. BEZ PIECZENIA!!!


Co potrzebujemy…

Sp贸d:
- 150 g herbatnik贸w kakaowych
- 1/3 kostki mas艂a (kostka = 200 g)
- 2 艂y偶ki cukru pudru

Masa:
- 艣mietanka 30% lub 36% (330 ml)
- bia艂a czekolada (200 g)

Dekoracja:
- galaretka
- truskawki

Spos贸b przygotowania: 

Herbatniki jak najdrobniej pokruszy膰 i wymiesza膰 z cukrem.  

Mas艂o roztopi膰 i wymiesza膰 艂y偶k膮 z herbatnikami. Wy艂o偶y膰 na blaszk臋 o 艣rednicy 20 cm (blaszk臋 wyk艂adam wcze艣niej pergaminem), wyg艂adzi膰 艂y偶k膮, docisn膮膰 i wstawi膰 do lod贸wki (na ok. p贸艂 godziny).

Czekolad臋 roztopi膰 w k膮pieli wodnej – po艂aman膮 na kostki czekolad臋 w艂o偶y膰 do miseczki, miseczk臋 z czekolad膮 w艂o偶y膰 do garnka z gotuj膮c膮 si臋 wod膮 i miesza膰 a偶 do momentu ca艂kowitego rozpuszczenia si臋 czekolady. Ostudzi膰.

Dobrze sch艂odzon膮 艣mietank臋 ubi膰 mikserem na sztywn膮 pian臋, doda膰 roztopion膮 czekolad臋 i delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮 w celu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Wy艂o偶y膰 na sch艂odzony sp贸d i ponownie wstawi膰 do lod贸wki na ok. 3 lub 4 godziny.


Udekorowa膰 wedle uznania. Ja przygotowa艂am galaretk臋 truskawkow膮 zgodnie z przepisem na jej opakowaniu (po艂owa porcji), wyla艂am na p艂askiej blaszce (wy艂o偶onej foli膮 spo偶ywcz膮), poczeka艂am a偶 st臋偶eje, pokroi艂am w paseczki i udekorowa艂am ciasto. Dodatkowo ciasto ozdobi艂am 艣wie偶ymi truskawkami, na kt贸re jest teraz wy艣mienita pora. Przyjemnej kawki:) SMACZNEGO:)

Komentarze