Delikatna pianka na kakaowym spodzie

Piękny, letni, słoneczny dzionek:) Moja propozycja na dodatek do kawki na balkonie to delikatna pianka na kakaowym  spodzie. BEZ PIECZENIA!!!


Co potrzebujemy…

Spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 1/3 kostki masła (kostka = 200 g)
- 2 łyżki cukru pudru

Masa:
- śmietanka 30% lub 36% (330 ml)
- biała czekolada (200 g)

Dekoracja:
- galaretka
- truskawki

Sposób przygotowania: 

Herbatniki jak najdrobniej pokruszyć i wymieszać z cukrem.  

Masło roztopić i wymieszać łyżką z herbatnikami. Wyłożyć na blaszkę o średnicy 20 cm (blaszkę wykładam wcześniej pergaminem), wygładzić łyżką, docisnąć i wstawić do lodówki (na ok. pół godziny).

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – połamaną na kostki czekoladę włożyć do miseczki, miseczkę z czekoladą włożyć do garnka z gotującą się wodą i mieszać aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywną pianę, dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką w celu połączenia składników. Wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki na ok. 3 lub 4 godziny.


Udekorować wedle uznania. Ja przygotowałam galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na jej opakowaniu (połowa porcji), wylałam na płaskiej blaszce (wyłożonej folią spożywczą), poczekałam aż stężeje, pokroiłam w paseczki i udekorowałam ciasto. Dodatkowo ciasto ozdobiłam świeżymi truskawkami, na które jest teraz wyśmienita pora. Przyjemnej kawki:) SMACZNEGO:)

Komentarze