Kompoty owocowe

O tej porze roku dost臋pne s膮 艣wie偶e, przepyszne owoce takie jak m.in. maliny, truskawki, agrest, porzeczki, czy czere艣nie. Opr贸cz tego, 偶e zajadamy si臋 nimi z ch艂opakami w艂a艣nie teraz, to my艣limy tak偶e o zimie. Bo w艂a艣nie zim膮 lubimy zej艣膰 do naszej spi偶arni po jeden z przepysznych kompocik贸w:) i przypomnie膰 sobie smaki lata.



Co potrzebujemy...

W zale偶no艣ci od tego jaki chcemy kompocik:):
- 4 pojemniki malin/koszyczek truskawek/koszyczek agrestu/koszyczek porzeczek/2 kg czere艣ni
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody


Spos贸b przygotowania: 
Przygotowa膰 lukier 
Do garnka wsypa膰 4 szklanki cukru i wla膰 4 szklanki wody. Zagotowa膰 od czasu do czasu mieszaj膮c.

S艂oiki dok艂adnie umy膰 i osuszy膰.  U艂o偶y膰 w nich umyte i oczyszczone owoce.
Zala膰 przygotowanym gor膮cym lukrem do 3/4 wysoko艣ci s艂oiczka i od razu zakr臋ci膰 (je艣li zabraknie lukru dorobi膰 w proporcji 1 szklanka wody do 1 szklanki cukru).
Wstawi膰 do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮, zala膰 wod膮 do 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w i gotowa膰 15 minut od czasu wrzenia.
Zdj膮膰 z ognia, pozostawi膰 w garnku przez ok. 1 godzin臋 i wyj膮膰.
Zim膮 s膮 艣wietne zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno, a tak偶e jako dodatek do deser贸w czy budyniu. SMACZNEGO:)

















Komentarze