Og贸rki kiszone

Lato!!! Jeden z najpi臋kniejszych sezon贸w
rozpocz臋ty, a wraz z nim czas na zamykanie tych pyszno艣ci - jakimi s膮 og贸raski - w s艂oikach, by jesieni膮 i zim膮 cieszy膰 si臋 ich smakiem na nowo. Na pierwszy plan og贸rki kiszone (moim zdaniem najsmaczniejsze) i proste w przygotowaniu.

Co potrzebujemy...
- ok 5 kg og贸rk贸w gruntowych (im mniejsze tym lepsze)
- koper
- 6 z膮bk贸w czosnku
- korze艅 chrzanu
- li艣膰 laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie)

Zalewa:
- ok. 6 litr贸w wody + 6 艂y偶ek soli



Spos贸b przygotowania:
Og贸rki myj臋, zalewam zimn膮 wod膮 na ok 1 godzin臋.
Do wcze艣niej wyparzonych s艂oik贸w wk艂adam na dno ga艂膮zk臋 kopru, po kawa艂eczku chrzanu oraz czosnku i uk艂adam ciasno og贸rki.

Na g贸r臋 wk艂adam te same sk艂adniki (koper, chrzan i czosnek). Czasem dodaj臋 po jednym li艣ciu laurowym i jednym ziarenku ziela angielskiego.
Og贸rki w s艂oikach zalewam przygotowan膮 gor膮c膮 zalew膮 i od razu zakr臋cam.

Odstawiam na 艣ciereczk臋 na kilka dni, poniewa偶 og贸raski ,,zaczn膮 pracowa膰" i puszcz膮 troch臋 soku. Po kilku dniach odstawiamy w ch艂odne miejsce np. do spi偶arni i z apetytem odkr臋camy, kiedy tylko mamy na nie ochot臋:) SMACZNEGO:)

Komentarze