Skoro s膮 ju偶 og贸rki kiszone nie mo偶e zabrakn膮膰 og贸rk贸w konserwowych (korniszonki).
O delikatnie s艂odko - kwa艣nym smaku s膮 w艂a艣nie te og贸reczki.
Co potrzebujemy...
- ok. 2 kg og贸rk贸w gruntowych
- li艣cie laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 艂y偶ka gorczycy
- korze艅 chrzanu
- kilka ga艂膮zek kopru
- 4 z膮bki czosnku
- 1 marchew (pokrojona w plasterki)
- 1 cebula (pokrojona w kr膮偶ki)
- pieprz
- majeranek- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru

Co potrzebujemy...
Spos贸b przygotowania...
Og贸rki myj臋 i zalewam zimn膮 wod膮 na ok. godzin臋.
S艂oiki wyparzam. Do ka偶dego wk艂adam na dno: kawa艂eczek chrzanu, z膮bek czosnku (przekrojony na p贸艂), ga艂膮zk臋 kopru. Nast臋pnie do艣膰 ciasno uk艂adam og贸rki.
Na g贸r臋 ka偶dego s艂oika wk艂adam: li艣膰 laurowy, ziele angielskie, 1/4 艂y偶ki gorczycy, ga艂膮zk臋 kopru, 3 plasterki marchewki, kr膮偶ek cebulki, odrobin臋 pieprzu i majeranku.
Zalew臋 zagotowa膰 i zala膰 ni膮 og贸rki w s艂oikach. S艂oiki od razu zakr臋ci膰. Wstawi膰 do garnka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮, wla膰 wod臋 do 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w i gotowa膰 5-10 minut od czasu wrzenia.
Zdj膮膰 z ognia i po ok. 1/2 godzinie wyj膮膰 i ostudzi膰. Po 7 dniach nasze korniszonki gotowe do spo偶ycia. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz