Łosoś ''w sreberku''

Jeśli chodzi o jedzenie nie jestem zbyt wybredna i lubię raczej wszystko:) Ale ryby to uwielbiam - pod każdą postacią. Dlatego dziś postanowiłam pokazać łososia ''w sreberku''. Ta ryba - jak dla mnie - jest królem wszystkich ryb. Lubię ją w różnych postaciach. Łosoś ''w sreberku'' jest przyrządzony po prostu w foli aluminiowej i upieczony w piekarniku. W tej postaci jest on bardzo delikatny, soczysty i przepyszny.
Propozycja podania

Co potrzebujemy...
- kawałek świeżego fileta łososia (można użyć w dzwonku)
- sól
- pieprz cytrynowy
- 2 plasterki masła
- plasterek cytryny
- pół pomidora
- pół cebuli
- świeży koperek 
Sposób przygotowania:
Łososia wyczyścić z łusek, opłukać i wytrzeć ręcznikiem papierowym. 
Na kawałek rozłożonej foli aluminiowej położyć mniejszy kawałek pergaminu - żeby łosoś się ''nie przykleił''. Następnie plasterek masła i na to piękny kawałek łososia. Posolić i posypać pieprzem cytrynowym do smaku. Ułożyć pomidorka, cebulkę i cytrynę, a na górze położyć kolejny plasterek mała. W miarę możliwości szczelnie zawinąć. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200०C i piec ok. 25 minut. Podawać można w foli lub bezpośrednio na talerzu w towarzystwie warzyw, frytek - jak kto woli. SMACZNEGO:)

Komentarze

  1. Dzięki �� Juz wiem co jutro na obiad! Az mi slinka leci. Tak samo uwiebilam łososia ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja już dziś życzę smacznego:) ps. dziekuję za wpis:*

      Usuń
  2. Z tym pergaminem na folii to sprytna sprawa. Zawsze piekę łososia w folii, ale rzeczywiście czasami ciężko go odkleić :) Cały przepis ciekawę. Spróbuję i Twojej wersji. pozdrawiam
    Monika K

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak spryt w kuchni czasem się przydaje:) Powodzenia, raczej się nie przyklei:)

      Usuń

Prześlij komentarz