Powoli zaczyna si臋 sezon na grzybki. Mi do g艂owy przychodzi 艣wietna przek膮ska - paszteciki z grzybami i kapust膮. Dla tych, kt贸rzy nie przepadaj膮 za le艣nymi grzybkami, zamieniamy je na pieczarki.
Co potrzebujemy...
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg grzyb贸w le艣nych lub pieczarek
- 2 艣redniej wielko艣ci cebule
- 3 z膮bki czosnku
- 1 jajko
- s贸l
- pieprz
- 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 2 艂y偶ki oleju
Spos贸b przygotowania:

Kapust臋 drobno pokroi膰 i ugotowa膰 aby zrobi艂a si臋 mi臋kka. Grzybki lub pieczarki oczy艣ci膰, r贸wnie偶 drobno pokroi膰 i ugotowa膰 w osolonej wodzie (ok. 1 艂y偶eczka soli). Zar贸wno kapust臋 jak i grzybki odcedzi膰.

Na rozgrzanym oleju podsma偶y膰 - ok. 1 minutki - cebulk臋 i czosnek (pokrojone w drobn膮 kostk臋), doda膰 kapust臋 i grzybki. Doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. Sma偶y膰 - na ma艂ym ogniu - na patelni ok. 15 minut, od czasu do czasu przemiesza膰. Pod koniec opr贸szy膰 m膮k膮 i przemiesza膰 w celu lepszego po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Farsz gotowy. Pozostawi膰 do wystygni臋cia.
Ciasto francuskie rozwin膮膰, przekroi膰 wzd艂u偶 na p贸艂, na 艣rodek roz艂o偶y膰 farsz i zwin膮膰 (lekko docisn膮膰 r臋koma).

Pokroi膰 w mniejsze romby lub kwadraty, roz艂o偶y膰 na blaszce do pieczenia. Na g贸rze posmarowa膰 roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 220鈦癈 15 - 20 minut. I gotowe. SMACZNEGO:)
A to jest to, czego na 艣wi膮tecznym stole nie mo偶e zabrakn膮膰.
OdpowiedzUsu艅