Tak jak pisa艂am w moim opisie, moja kuchnia jest domowa, zwyczajna i prosta. W takiej kuchni nie mo偶e zabrakn膮膰 tradycyjnego polskiego schabowego. W po艂膮czeniu z pyszn膮 sur贸wk膮, czy my艣liwskim bigosem - na kt贸ry przepis podam niebawem - w towarzystwie 艣wie偶ych, m艂odych ziemniaczk贸w polanych grzybowym sosem wychodzi na prawd臋 pyszny domowy obiadek.

Co potrzebujemy...
- kawa艂ek 艣wie偶ego schabu (5 kotlet贸w)
- 1 jajko
- ok. szklanki bu艂ki tartej
- s贸l
- pieprz
- papryka s艂odka
- p贸艂 szklanki oleju do sma偶enia
Sos:
- czubata 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 1/3 艂y偶eczki soli
- p艂aska 艂y偶ka cukru
- sok z cytryny (ok. 1 艂y偶eczki)
- ok. 2 szklanek wody
Spos贸b przygotowania:
Kotlety op艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮, wytrze膰 do sucha r臋cznikiem papierowym. Rozbi膰 t艂uczkiem na po偶膮dan膮 grubo艣膰 (ja rozbijam kotlety na ok 0,5 cm grubo艣ci). Posoli膰, popieprzy膰 i popaprykowa膰 wedle uznania (ja sol臋 z ka偶dej strony, pieprz z jednej a papryka z drugiej).
Kolejnym krokiem jest obtoczenie najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bu艂ce tartej i na rozgrzany olej. Sma偶ymy ok. 2 - 3 minut z ka偶dej strony. I kotleciki gotowe.
![]() |
Propozycja podania (kotlet, ziemniaki, sos grzybowy, bigos) |
Czas na sos.
Na olej, kt贸ry pozosta艂 po sma偶eniu kotlet贸w, wsypuj臋 m膮k臋, delikatnie mieszam drewnian膮 艂y偶k膮 i czekam a偶 nabierze lekko br膮zowego koloru (ok 1 minuty). Nast臋pnie dolewam wod臋 - ca艂y czas mieszaj膮c 偶eby nie powsta艂y grudki - i doprawiam do smaku sol膮, cukrem i sokiem z cytryny. Czasem dodaj臋 kilka kropli maggi. Do sosu mo偶na doda膰 podsma偶one wcze艣niej grzybki i mamy rewelacyjny grzybowy sosik. SMACZNEGO:)
Niby taki zwyk艂y schabowy... a zrobiony dobrze potrafi tak wyj膮tkowo dobrze smakowa膰:-)
OdpowiedzUsu艅