Zupa og贸rkowa

Zupy to 艣wietny pomys艂 na szybki obiad, kt贸ry mo偶emy mie膰 spokojnie nawet na dwa dni. Czasem nie ma pomys艂u na obiad, czasem zwyczajnie si臋 nie chce sta膰 przy garach i wymy艣la膰 cokolwiek, a czasem po prostu ma si臋 ochot臋 na co艣 delikatniejszego... Jest pomys艂:) na dzi艣 zupa og贸rkowa. Dla mnie to taki powr贸t do dzieci臋cych lat, bo moja mama robi艂a i robi do tej pory najlepsz膮 og贸rk贸wk臋 na 艣wiecie. Ja staram si臋 jej dor贸wna膰 wed艂ug jej przepisu.
 
Co potrzebujemy...( na ok. 3 litry zupy)
- 4 skrzyde艂ka lub pa艂ki z kurczaka
- ok. 8-10 og贸rk贸w kiszonych (wcze艣niej przez nas zakiszonych)
- 2 lub 3 marchewki
- 1 korze艅 pietruszki
- li艣膰 selera 
- kawa艂ek pora
- 6 do 8 ziemniak贸w
- s贸l (ok. 2 p艂askie 艂y偶ki)
- pieprz (1/5 艂y偶eczki)
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziela angielskie
- s艂odka 艣mietana (ok. 3 艂y偶ki)
- woda:) (ok. 4 litr贸w)
- szklanka soku z kiszonych og贸rk贸w
 

Spos贸b przygotowania:

Wstawiam wywar, czyli do garnka wlewam ok. 3 litr贸w wody z sol膮 i pieprzem (ilo艣膰 soli i pieprzu ka偶dy powinien dostosowa膰 do swoich kubk贸w smakowych) oraz pokrojony seler i por oraz ziele i li艣cie laurowe. Doprowadzam do wrzenia. 
 
 
Do gotuj膮cego si臋 wywaru dok艂adam potarte na du偶ych oczkach og贸rki kiszone, marchewk臋 i pietruszk臋 (czasami marchewk臋 i pietruszk臋 kroj臋 w ma艂e kosteczki). I gotuj臋 ok. 1 godziny. Po tym czasie dolewam wod臋 i dalej gotuj臋.
Po ok. godzinie gotowania dorzucam pokrojone w kostk臋 ziemniaki i gotuj臋, a偶 one zmi臋kn膮 (ok. 1/2 godziny). Dolewam sok z og贸rk贸w i ponownie gotuj臋 - 15 minut. Doprawiam do smaku. Zupa powinna by膰 kwa艣na, ale nie mo偶e w niej zabrakn膮膰 r贸wnie偶 soli i je艣li lubicie - a ja lubi臋;) -  pieprzyk. 
Na koniec - jak kto woli - dolewamy 艣mietan臋 albo i nie. Ja dolewam - do oddzielnej miseczki wlewam chochelk臋 gor膮cej zupy, do niej dodaj臋 艣mietan臋 i mieszam. Nast臋pnie powoli wlewam do gotuj膮cej si臋 zupy ci膮gle mieszaj膮c. I gotowe. SMACZNEGO:)
 
 
 
 

Komentarze

Prze艣lij komentarz