Bitki ze schabu

A Kto powiedzia艂, 偶e schab tylko panierowany:)? Dzi艣 propozycja na kruchy kawa艂ek mi臋ska, kt贸ry najlepiej smakuje z du偶膮 ilo艣ci膮 sosu - delikatnie kwaskowego i s艂odkiego w smaku.
Co potrzebujemy (porcja dla 4 os贸b):
- kawa艂ek schabu (3/4 kg)
- marchew
- 2 kiszone og贸rki
- cebula
- s贸l i pieprz
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki
- 4 艂y偶ki oleju

Spos贸b przygotowania:
Schab umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 w plastry - lekko rozbi膰 t艂uczkiem. Z ka偶dej strony doprawi膰 sol膮 i pieprzem. Zarumieni膰 z ka偶dej strony na rozgrzanym oleju. Dodawa膰 wod臋 w niewielkich ilo艣ciach (ja dodaj臋 ze 4 razy po 1/3 szklanki w ca艂ym procesie gotowania) i ze dwa razy zamieni膰 mi臋so stronami. 
Po 10 minutach duszenia doda膰 pokrojon膮 w kr膮偶ki marchew, cebul臋 w kostk臋 i potartego na tarce kiszonego og贸rka. Ca艂o艣膰 dusi膰 na ma艂ym ogniu ok. godziny. 
Na koniec m膮k臋 rozpu艣ci膰 w 1/3 szklanki wody i doda膰 do gotuj膮cego mi臋sa ca艂y czas mieszaj膮c 偶eby nie powsta艂y grudki. Doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. SMACZNEGO:)




Komentarze

  1. Super przepis. Wszystkim smakowa艂o .Sama ju偶 robi艂am kilka przepis贸w z tej strony i jestem zachwycona :) POLECAM !!!!

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz