Botwinka

Skoro buraki w s艂oikach mamy, a 艣wie偶a botwinka go艣ci na rynkach warzywnych, czas na zupk臋 - BOTWINKA. Dzi艣 by艂o moje pierwsze podej艣cie do tej zupy:). Wiedzia艂am jaki powinna mie膰 finalnie kolor i 偶e smak powinien by膰 odpowiednio kwa艣ny i s艂odki. Wysz艂a przepyszna:) Spr贸bujcie...
 


Co potrzebujemy ( na ok 2 litry zupy)...

- 4 pa艂ki z kurczaka
- 3 li艣cie pora
- korze艅 m艂odego selera
- 2 marchewki
- 1 korze艅 pietruszki
- p臋czek botwinki
- s艂oiczek burak贸w w zalewie (300 ml)
- 6 艣rednich ziemniak贸w + 2 艂y偶ki oleju do podsma偶enia
- ok. 2 艂y偶eczki soli
- pieprz do smaku
- ok. 2 lub3 艂y偶ki cukru
- ok. 3 艂y偶ki soku z cytryny/octu
- 7 艂y偶ek 艣mietany 18%

- jajko ugotowane na twardo



Spos贸b przygotowania:

Ugotowa膰 wywar z pa艂ek (ok. 2 litry wody) oraz warzyw: seler i por drobno pokroi膰, marchewk臋 i pietruszk臋 zetrze膰 na tarce o du偶ych oczkach. Wywar gotowa膰 ok. 1 godziny. 
W tym czasie ziemniaki obra膰 ze sk贸rki i pokroi膰 w plasterki grubo艣ci ok. 0,5 cm (albo w kostk臋). Usma偶y膰 na oleju 偶eby nabra艂y lekko br膮zowego koloru (ok. 4 minut z ka偶dej strony). Podsma偶one ziemniaki doda膰 do wywaru. Dola膰 ok. p贸艂 litra wody. Pogotowa膰 ok. 10 minut. 
Po tym czasie doda膰 pokrojone w s艂upki buraki ze s艂oika i buraczki z botwinki. Pogotowa膰 ok. 15 minut. Nast臋pnie doda膰 drobno pokrojone 艂odygi i li艣cie botwinki - wcze艣niej umyte oczywi艣cie:). Pogotowa膰 ok. 10 minut. 
Na koniec doda膰 zalew臋 z buraczk贸w, sok z cytryny i 艣mietan臋 (rozmieszan膮 w kilku 艂y偶kach gor膮cej zupy). Na fina艂 ewentualnie doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mo偶na doda膰 jajeczko ;)SMACZNEGO:)


Komentarze