Buraczki tarte

Przetwor贸w czas dalszy... Niby zwyk艂e buraczki, ale mo偶na je przygotowa膰 na zimno, na ciep艂o, w ca艂o艣ci lub te偶 potarte. Ja poka偶e dzi艣 te ostatnie - tarte - bo osobi艣cie sama takie w艂a艣nie najbardziej lubi臋.

 Co potrzebujemy:
- 5 kg burak贸w
- 5 艂y偶ek soli
- 1 艂y偶ka pieprzu
- 5 艂y偶ek cukru
- 2 艂y偶ki kwasku cytrynowego
Spos贸b przygotowania:
Buraki umy膰 i ugotowa膰 w du偶ym garnku (zala膰 wod膮 tak 偶eby buraki by艂y praktycznie ca艂e zalane). Od czasu zagotowania gotowa膰 ok. 15 minut. Po tym czasie zla膰 wod臋 i obra膰 buraki ze sk贸ry (ja to robi臋 jak s膮 jeszcze ciep艂e - lepiej schodzi sk贸rka). Wystudzi膰. Jak b臋d膮 zupe艂nie zimne zetrze膰 na tarce na grubych oczkach. Doda膰 s贸l, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy i wymiesza膰 r臋k膮 delikatnie je zagniataj膮c. Posmakowa膰 i ewentualnie doprawi膰:) Prze艂o偶y膰 do wyparzonych s艂oiczk贸w, zakr臋ci膰 i pasteryzowa膰 ok. 15 minut od zagotowania. Wy艂o偶y膰 na 艣ciereczk臋 i pozostawi膰 do wystygni臋cia. SMACZNEGO:) Mo偶na r贸wnie偶 spo偶ywa膰 od razu po przygotowaniu:)



Komentarze