Buraki w s艂oikach, kt贸re s膮 pokrojone w kostki, s膮 super gdy chcemy m. in. ugotowa膰 barszcz na 艣wi臋ta. Otwieramy s艂oiczek, dodajemy do wywaru i barszczyk gotowy:). To do dzie艂a.
- 5 kg burak贸w
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 艂y偶ka soli
Spos贸b przygotowania:
Buraki umy膰 i ugotowa膰 - ok 30 minut od czasu zagotowania. Odcedzi膰 i ostudzi膰. Obra膰 ze sk贸rki. Nast臋pnie pokroi膰 w kostki (2x2x2) i pouk艂ada膰 w s艂oikach.
Wszystkie sk艂adniki do zalewy zagotowa膰 i gor膮c膮 zalew膮 zala膰 buraki w s艂oikach. Zakr臋ci膰. S艂oiki pouk艂ada膰 w garnku (wy艂o偶onym 艣cierk膮) zala膰 do 3/4 wysoko艣ci s艂oik贸w wod膮 i gotowa膰 ok. 20 minut od czasu zagotowania - na ma艂ym ogniu. Pozostawi膰 w garnku przez jakie艣 ok p贸艂 godziny, wyj膮膰 i gotowe. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz