Rurki ze śmietaną

Czasem trzeba zwolnić tempo i zrobić sobie przerwę na np. RURKI ZE ŚMIETANĄ. Te słodkości rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia:) i pozwolą nam przenieść się myślami gdzieś daleko... Wystarczy trochę wyobraźni i... rurki:)

Co potrzebujemy (ok. 40 sztuk):
Ciasto:
- kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18% lub 12%
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli


Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- śmietana 30% lub 36%

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 albo 3 części, każdą owinąć w woreczek foliowy i wstawić do lodówki na godzinę (jak widać na zdjęciu zagniatanie ciasta to niezła frajda). Po tym czasie po kolei każdą część rozwałkować (na posypanym mąką podłożu) na grubość ok. 3 mm i pociąć na paski szerokości 2 cm. 
Foremki do rurek posmarować masłem lub margaryną i nawijać na nie przygotowane paski ciasta. Zaczynać od węższej strony foremki, a ciasto nawijać tak żeby na siebie nachodziło kilka milimetrów. Na końcu dobrze skleić i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem - sklejeniem do dołu. 
Rurka, która stoi na honorowym miejscu to dzieło synka:)

Tak przygotowane rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210-220⁰C i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć rurki z foremek i ułożyć na np. drewnianej kratce do wystygnięcia. 

W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i ''nadziać" nasze rurki. Do ''nadziania" można użyć również kremu budyniowego, ale moim zdaniem rurki z bitą śmietanką są delikatniejsze i bardziej rozpieszczą nasze podniebienie:) SMACZNEGO:)

Komentarze

Prześlij komentarz