Czasem trzeba zwolnić tempo i zrobić sobie przerwę na np. RURKI ZE ŚMIETANĄ. Te słodkości rozpieszczą nawet najbardziej wymagające podniebienia:) i pozwolą nam przenieść się myślami gdzieś daleko... Wystarczy trochę wyobraźni i... rurki:)
Ciasto:
- kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18% lub 12%
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- śmietana 30% lub 36%

Foremki do rurek posmarować masłem lub margaryną i nawijać na nie przygotowane paski ciasta. Zaczynać od węższej strony foremki, a ciasto nawijać tak żeby na siebie nachodziło kilka milimetrów. Na końcu dobrze skleić i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem - sklejeniem do dołu.
![]() |
Rurka, która stoi na honorowym miejscu to dzieło synka:) |
Tak przygotowane rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210-220⁰C i piec ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć rurki z foremek i ułożyć na np. drewnianej kratce do wystygnięcia.
W tym czasie ubić śmietanę na sztywno i ''nadziać" nasze rurki. Do ''nadziania" można użyć również kremu budyniowego, ale moim zdaniem rurki z bitą śmietanką są delikatniejsze i bardziej rozpieszczą nasze podniebienie:) SMACZNEGO:)
Pyszne słodkości
OdpowiedzUsuń