Makaron w sosie 艣mietanowym

Pocz膮tkowo mia艂o by膰 spaghetti a'la carbonara... Ale gdy ju偶 mia艂am wszystkie sk艂adniki zabrak艂o mi podstawowego:) - makaronu. I wtedy dostrzeg艂am ten przepi臋kny kolorowy i postanowi艂am przygotowa膰 MAKARON W SOSIE 艢MIETANOWYM.

 Co potrzebujemy (porcja na ok. 3 - 4 osoby)...
- makaron ok. 200g
- kawa艂eczek w臋dzonego boczku (200 g)
- 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 z膮bek czosnku
- natka pietruszki
- 艣mietanka 30% (250 ml)
- s贸l i pieprz
- 1 艂y偶ka oleju

Spos贸b przygotowania:
Makaron ugotowa膰 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu. 
Boczek pokroi膰 w cieniutkie s艂upki, cebul臋 w pi贸rka i podsma偶y膰 to na oleju. Po 2 minutach doda膰 posiekany drobno czosnek i pieczarki pokrojone w kostk臋 albo 贸semki. Poddusi膰 na ma艂ym ogniu. Gdy woda z pieczarek odparuje (4 - 5 minut) doda膰 艣mietan臋 i mieszaj膮c kilka razy, kilka minut pogotowa膰. 
Po kilku minutach (8 - 10) doda膰 ugotowany makaron i posiekan膮 pietruszk臋. Przemiesza膰 w celu po艂膮czenia, doprawi膰 delikatnie sol膮 i  pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO:)


Komentarze