Og贸rki "kanapkowe"

Sezon na og贸rki w pe艂ni. My uwielbiamy je w r贸偶nych postaciach. Dzi艣 propozycja ''og贸rk贸w kanapkowych'', kt贸re 艣wietnie pasuj膮 do 艣niadania, obiadu i kolacji, a tak偶e sprawdzaj膮 si臋 jako szybka zak膮ska podczas spotka艅 towarzyskich:)

Co potrzebujemy...
- 5 kg og贸rk贸w gruntowych
- 6 szklanek wody
- 6 szklanek cukru
- 6 szklanek octu
- 1 艂y偶eczka ziela angielskiego
- 1 艂y偶eczka pieprzu ziarnistego (najlepiej kolorowy)
- 1 p艂aska 艂y偶ka mielonej kurkumy
- 1 p艂aska 艂y偶ka curry
- 3 z膮bki czosnku
- 5 p艂askich 艂y偶ek soli

Spos贸b przygotowania:
Og贸rki umy膰. Nast臋pnie pokroi膰 je w pod艂u偶ne plasterki o grubo艣ci ok. 1/2 cm i ciasno u艂o偶y膰 w wyparzone wcze艣niej s艂oiki. 
Wszystkie sk艂adniki zagotowa膰 i tak przygotowan膮 zalew膮 zala膰 og贸rki w s艂oikach. S艂oiki od razu zakr臋ci膰. Pasteryzowa膰 10 minut (na dno garnka wk艂adam 艣ciereczk臋, uk艂adam s艂oiki, zalewam wod膮 do ok. 3/4 ich wysoko艣ci i od czasu zagotowania pasteryzuj臋 ok. 10 min.). SMACZNEGO:)

Komentarze