Dzisiejsza propozycja na domowy obiadek to pieczone udko z kurczaka. Drobiowe mi臋sko nie wymaga d艂ugiej obr贸bki wi臋c nasze danie do艣膰 szybko b臋dzie gotowe. Jest delikatne i kruche wi臋c smakuje zar贸wno starszym jak i m艂odszym domownikom.
- 3 udka z kurczaka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 p艂aska 艂y偶ka soli
- 2 p艂askie 艂y偶ki papryki s艂odkiej
- 1 p艂aska 艂y偶ka papryki ostrej
- 1 艂y偶eczka suszonego czosnku
Spos贸b przygotowania:
Udka oczy艣ci膰, umy膰 i wytrze膰 do sucha.
Do ma艂ej miseczki wsypa膰 sypkie przyprawy i wymiesza膰. Nast臋pnie z ka偶dej strony obsypa膰 nimi mi臋sko. Odstawi膰 na 2 godzinki do lod贸wki.
![]() |
Propozycja podania |
Na patelnie wla膰 olej, podgrza膰 go i u艂o偶y膰 uda. Sma偶y膰 po ok. 10-15 minut z ka偶dej strony (偶eby si臋 troch臋 przypiek艂y). Podla膰 p贸艂 szklanki wody i prze艂o偶y膰 do 偶aroodpornego naczynia i wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180鈦癈. Piec w tej temperaturze ok 1,5 godziny.
W po艂owie czasu pieczenia dola膰 kolejne p贸艂 szklanki wody i przewr贸ci膰 mi臋so. I gotowe, mo偶na podawa膰 obiadek. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz