Tarta porzeczkowa

Lubicie po艂膮czenie smaku kwa艣nego ze s艂odkim? Ja uwielbiam i dlatego przedstawiam Wam tart臋 z czerwonymi porzeczkami.

Co potrzebujemy...
Ciasto:
- 1 szklanka m膮ki pszennej
- 1 偶贸艂tko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- p贸艂 kostki mas艂a/margaryny (125 g)
Nadzienie:
- ok. 1/2 kg czerwonych porzeczek 
- 1 i 1/2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki na ciasto zagnie艣膰, uformowa膰 z niego kulk臋, wsadzi膰 owini臋t膮 w woreczek do lod贸wki na ok. p贸艂 godziny. 
Ciasto rozwa艂kowa膰 na cienki placek i prze艂o偶y膰 na wysmarowan膮 t艂uszczem i posypan膮 bu艂k膮 tart膮 form臋 do tarty. Przycisn膮膰 boki i zrobi膰 dziurki widelcem. 
Porzeczki wymiesza膰 z m膮k膮 ziemniaczan膮 w misce. 
Ciasto wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec 15 minut. Po tym czasie wsypa膰 porzeczkowe nadzienie i piec jeszcze 1/2 godziny. Wyj膮膰 z piekarnika i ostudzi膰. 
Mo偶na udekorowa膰 bit膮 艣mietan膮. SMACZNEGO:)



Komentarze

Prze艣lij komentarz