Truskawki s膮 idealne to kruchej tarty, wi臋c korzystam p贸ki jeszcze s膮 na rynku nasze krajowe s艂odko艣ci.
Co potrzebujemy...
Ciasto kruche:
- 1 szklanka m膮ki
- p贸艂 kostki mas艂a
- 1 jajko
- 1 艂y偶ka drobnego cukru
- 1 艂y偶ka zimnej wody
Krem budyniowy:
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budy艅 waniliowy/艣mietankowy (bez cukru)
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- kostka mas艂a (250 g)
- 1 偶贸艂tko
Dodatkowo:
- truskawki
- galaretka
Po tym czasie, na wysmarowan膮 t艂uszczem i posypan膮 bu艂k膮 tart膮 form臋 do tarty, wy艂o偶y膰 ciasto i rozprowadzi膰 na ca艂ej formie (ugniataj膮c palcami). Zrobi膰 dziurki widelcem w kilku miejscach. Niekt贸rzy przykrywaj膮 ciasto papierem do pieczenia, wsypuj膮 groch czy ry偶. Ja nie i te偶 mi wychodzi:) Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180鈦癈 i piek臋 ok. 30-40 minut, a偶 tarta nabierze jasnobr膮zowego koloru.

Ciasto kruche:
- 1 szklanka m膮ki
- p贸艂 kostki mas艂a
- 1 jajko
- 1 艂y偶ka drobnego cukru
- 1 艂y偶ka zimnej wody
Krem budyniowy:
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budy艅 waniliowy/艣mietankowy (bez cukru)
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
- kostka mas艂a (250 g)
- 1 偶贸艂tko
Dodatkowo:
- truskawki
- galaretka
Spos贸b przygotowania:
Wszystkie sk艂adniki ciasta zagnie艣膰 w misce w jednolit膮 g艂adk膮 kulk臋. Owin膮膰 foli膮 spo偶ywcz膮 lub w艂o偶y膰 do woreczka foliowego i sch艂odzi膰 w lod贸wce 30 - 40 minut.

Krem: W po艂owie szklanki rozmiesza膰 budy艅,
偶贸艂tko i obie m膮ki. Pozosta艂膮 cze艣膰 mleka zagotowa膰 z cukrem. Do gotuj膮cego si臋
mleka doda膰 rozmieszane sk艂adniki - ca艂y czas miesza膰. Zdj膮膰 z ognia i
ostudzi膰.
Mi臋kkie mas艂o utrze膰 mikserem i stopniowo
dodawa膰 mas臋 budyniow膮 (ja dodawa艂am po jednej 艂y偶ce).
Na ostudzone ciasto wy艂o偶y膰 krem i udekorowa膰 truskawkami oraz t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz