W naszym ogr贸dku zebrali艣my dzi艣 pierwsz膮 fasolk臋 i kalarep臋. Nie pozostaje nam nic innego jak doda膰 jeszcze kilka 艣wie偶utkich i m艂odziutkich warzyw i ugotowa膰 delikatn膮 jarzynow膮 zupk臋. W domu czu膰 zapach lata:) a na talerzu wida膰 jego pi臋kne kolory.
(ok. 3-4 litry zupy)

- 2 li艣cie selera i pora
- 2 marchewki
- gar艣膰 fasolki szparagowej
- kilka ''kwiatk贸w'' kalafiora (ok.1/4 g艂贸wki)
- kilka ''kwiatk贸w'' broku艂a (ok. 1/5 g艂贸wki)
- 1 kalarepa
- 4 艣wie偶e ziemniaki
- li艣膰 laurowy, ziele angielskie
- 2 艂y偶ki soli
- 2 艂y偶ki cukru
- 1/4 艂y偶eczki pieprzu
Do garnka wlewamy ok. 3 litr贸w wody. Dodajemy w臋dzony kawa艂ek mi臋sa, pokrojony seler i por, li艣膰 laurowy i ziele angielskie, s贸l, cukier oraz pieprz. Wszystko gotujemy oko艂o godzin臋.
P贸藕niej dodajemy pokrojone w kostki marchewki i kalarep臋 oraz fasolk臋 (str膮czek kroj臋 na 3 cz臋艣ci) i dalej gotujemy (godzink臋).
Po godzinie dolewam oko艂o 2 szklanek wody i dodaje ostatnie sk艂adniki: ziemniaki pokrojone w kostki 2x2 cm, kalafior i broku艂. Gotujemy jeszcze p贸艂 godziny i gotowe. Do smaku oczywi艣cie mo偶emy doda膰 jeszcze troch臋 wy偶ej wymienionych przypraw. Podaj膮c na talerzu dodaj臋 troch臋 艣wie偶ej pietruszki. Jak dla mnie najlepsza letnia zupka. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania |
Komentarze
Prze艣lij komentarz