Bigos

Ka偶demu chyba co jaki艣 czas zostaje nadmiar jakiej艣 w臋dlinki, kie艂baski, czy mi臋ska z obiadu.
 Co z tym zrobi膰 偶eby nie wyrzuci膰... Jest wyj艣cie:):):) Zamrozi膰, troch臋 uzbiera膰 i doda膰 do bigosu. Ka偶dy robi go inaczej, ka偶dy przy tym r贸wnie偶 inaczej smakuje. Ja lubi臋 jak jest kwa艣ny.
 Poznajcie zatem m贸j przepis na bigos.

Co potrzebujemy...
- g艂贸wka 艣wie偶ej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka suszonych grzyb贸w
- boczek w臋dzony (200 g)
- kawa艂ek mi臋sa wieprzowego (200 g)
- ok. 1 kg kie艂basy
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziela angielskie
- s贸l (ok. 4 艂y偶ek)
- pieprz (ok. 1 p艂askiej 艂y偶ki)
- cukier (ok. 2 艂y偶ek)
- troch臋 zi贸艂 (bazylia, tymianek, rozmaryn)
- przecier pomidorowy (350 - 400 g)
- 4 艂y偶ki oleju
Spos贸b przygotowania:
Grzyby zamoczy膰 w wodzie na ok 1 godzin臋. 
Kiszon膮 kapust臋 wrzuci膰 do du偶ego garnka z olejem i troch臋 j膮 podsma偶y膰 - a偶 nabierze lekko br膮zowego koloru.  
艢wie偶膮 kapust臋 poszatkowa膰 i doda膰 do kiszonej kapusty. Podla膰 ok. 2 szklankami wody. Doda膰 li艣cie laurowe i ziele angielskie oraz grzyby suszone (razem z wod膮).
Doda膰 mi臋so wieprzowe. Gotowa膰 na ma艂ym ogniu od czasu do czasu mieszaj膮c. 
Boczek oddzieli膰 od sk贸ry (sk贸r臋 doda膰 do kapusty). Boczek i kie艂bas臋 pokroi膰 w kostk臋/kr膮偶ki i podsma偶y膰 osobno na patelni. Podsma偶one doda膰 do garnka z kapustami. Doprawi膰 przyprawami.
Gotowa膰 tak d艂ugo a偶 kapusty zmi臋kn膮, co jaki艣 czas dodawa膰 po trochu wody i miesza膰 od do艂u 偶eby kapusta si臋 nie przykleja艂a. Ca艂y czas gotowania bigosu jest do艣膰 d艂ugi. Najlepiej jak nawet postoi przez noc i nast臋pnego dnia jeszcze troch臋 si臋 go pogotuje.
 Ja gotuje ok. 6 godzin. Po tym czasie dodaj臋 przecier pomidorowy - oczywi艣cie dok艂adnie mieszam, doprawiam jeszcze raz i gotuj臋 jeszcze przez jak膮艣 godzin臋. Wa偶ne jest 偶eby z przecierem r贸wnie偶 bigos miesza膰. Po tym czasie m贸j bigos ju偶 艣wietnie smakuje. Wychodzi go do艣膰 du偶o wi臋c nak艂adam do miseczki 偶eby je艣膰 na bie偶膮co, a reszt臋 do s艂oik贸w, kt贸re pasteryzuj臋 1/2 godziny. SMACZNEGO:)
 



Komentarze