Ka偶demu chyba co jaki艣 czas zostaje nadmiar jakiej艣 w臋dlinki, kie艂baski, czy mi臋ska z obiadu.
Co z tym zrobi膰 偶eby nie wyrzuci膰... Jest wyj艣cie:):):) Zamrozi膰, troch臋 uzbiera膰 i doda膰 do bigosu. Ka偶dy robi go inaczej, ka偶dy przy tym r贸wnie偶 inaczej smakuje. Ja lubi臋 jak jest kwa艣ny.
Poznajcie zatem m贸j przepis na bigos.

- g艂贸wka 艣wie偶ej kapusty
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 szklanka suszonych grzyb贸w
- boczek w臋dzony (200 g)
- kawa艂ek mi臋sa wieprzowego (200 g)
- ok. 1 kg kie艂basy
- 3 li艣cie laurowe
- 3 ziela angielskie
- s贸l (ok. 4 艂y偶ek)
- pieprz (ok. 1 p艂askiej 艂y偶ki)
- cukier (ok. 2 艂y偶ek)
- troch臋 zi贸艂 (bazylia, tymianek, rozmaryn)
- przecier pomidorowy (350 - 400 g)
- 4 艂y偶ki oleju
Spos贸b przygotowania:
Grzyby zamoczy膰 w wodzie na ok 1 godzin臋.

艢wie偶膮 kapust臋 poszatkowa膰 i doda膰 do kiszonej kapusty. Podla膰 ok. 2 szklankami wody. Doda膰 li艣cie laurowe i ziele angielskie oraz grzyby suszone (razem z wod膮).
Doda膰 mi臋so wieprzowe. Gotowa膰 na ma艂ym ogniu od czasu do czasu mieszaj膮c.


Gotowa膰 tak d艂ugo a偶 kapusty zmi臋kn膮, co jaki艣 czas dodawa膰 po trochu wody i miesza膰 od do艂u 偶eby kapusta si臋 nie przykleja艂a. Ca艂y czas gotowania bigosu jest do艣膰 d艂ugi. Najlepiej jak nawet postoi przez noc i nast臋pnego dnia jeszcze troch臋 si臋 go pogotuje.


Komentarze
Prze艣lij komentarz