Ciasto ze śliwkami

Jesień tuż tuż i już pojawiły się soczyste i słodziutko - kwaśne śliwki. Nie ma na co czekać:) ciasto ze śliwkami w roli głównej to połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi owocami i delikatną pianką, a to wszystko pokryte delikatną kruszonką.

Co potrzebujemy...
- ok. 1 kg śliwek
- 3 łyżki cukru
Ciasto:
- 5 żółtek
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4/5 kostki margaryny/masła (200 g)

Masa:
- 5 białek
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki oleju

- 3,4 łyżki kaszy manny 

Sposób przygotowania:
Śliwki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki i zasypać cukrem na czas przygotowywania ciasta.
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta zagnieść w dwie jednolite kule (jedna duża druga mniejsza na kruszonkę) i owinięte w woreczek foliowy wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. 
Przygotowanie masy rozpocząć od połączenia obu cukrów. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Nie przerywając mieszania dodawać po łyżce cukier, później budyń, a na sam koniec wlać olej i wszystko delikatnie mieszać mikserem do samego końca.
Blachę nasmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozprowadzić palcami ciasto - dużą kulę. Posypać kaszą manną i rozłożyć śliwki. Owoce pokryć przygotowaną masą i posypać kruszonką (mniejsza kulka starta na dużych oczkach tarki).
Piec w piekarniku nagrzanego do 190⁰C ok. 30 minut. SMACZNEGO:)

Komentarze