

Co potrzebujemy:
- flądra (ile tylko chcemy)
- sól
- 3/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- cytryna
Sposób przygotowania...
Ja zawsze kupuje świeże fląderki w całości i sama je patroszę. Najpierw głowy, potem usuwam ich wnętrzności i dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zamaczam je w misce zimnej wody przez ok. 1 godzinę.
- sól
- 3/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- cytryna
Sposób przygotowania...

Następnie odcedzam i suszę ręcznikiem papierowym i solę z każdej strony. takie zasolone flądry odstawiam też na jakiś czas. Każdą z nich obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju ok. 4-5 minut z każdej strony na mniejszym ogniu. I co? I gotowe.
Podaję z ziemniakami i surówką. Świetnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz