Mini sałatki z klopsikiem

Wczoraj po raz kolejny mieliśmy okazję wraz z mężem uczestniczyć w turnieju DARTA w Gdyni. Było to spotkanie urodzinowo-ostatkowe. Atmosfera super, ludzie przemili, gra zacięta i zdrowa rywalizacja:) Co by tu przygotować na tego typu spotkanie. Pokażę Wam, bo chyba się sprawdziło (zniknęły wszystkie:))


Co potrzebujemy...
Klopsiki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 sucha bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- ok. 1 szklanki bułki tartej
- mleko lub woda do namoczenia bułki
Sałatka:
- mix sałat
- sałata lodowa
- 1 świeży ogórek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- kilka rzodkiewek
- kilka oliwek
- 1/2 świeżej papryki
- 1/3 szklanki prażonej cebulki
- ser feta
- sos np. winegret 

Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie aż zmięknie (ok. 1/2 godziny). Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach , bułkę odcisnąć z wody lub mleka i razem z mięsem wsadzić do miski. Dodać jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko zagnieść ręką w celu połączenia. Jeśli mamy wrażenie, że mięsko jest zbyt rzadkie i nie damy rady uformować klopsików dosypać trochę bułki tartej i zagnieść. Uformować okrągłe maleńkie klosiki, które obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju (z każdej strony ok. 2 minut na nie za dużym ogniu). Klopsiki ostudzić.

Ogórka, cebulę, rzodkiewki, paprykę pokroić w kostkę, pomidorki na ćwiartki, fetę w kostki 1 x 1 cm. Dołożyć oliwki, prażoną cebulkę i sałatę (porwaną na drobne kawałki). Wszystko delikatnie wymieszać z sosem. Ułożyć do plastikowych kubeczków, na górze ułożyć po 2 lub 3 klopsiki. W tego typu przekąskach świetnie się sprawdzają jednorazowe maleńkie widelczyki,które wkładamy do kubeczka. SMACZNEGO:)




Komentarze