U nas na wigilijnym stole zawsze są krokiety z kapustą i grzybami. Zawsze miały tradycyjny wygląd krokietów a tym razem może zrobimy je właśnie w takiej formie:)
Co potrzebujemy ( na ok. 26 trójkątnych krokietów)...
Ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
Jajka z solą utrzeć mikserem. Dodać mleko, mąkę i wodę. Wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać olej i wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię i chochelką nalewać - odpowiednie do wielkości patelni - porcje ciasta. Łyżką rozetrzeć na płaskie naleśniki, podpiec z jednej i drugiej strony. Pozostawić do wystygnięcia.
Farsz możemy przygotować wcześniej. Grzyby suszone zamoczyć w wodzie na ok. 15 minut. Kapustę gotować w wodzie ok. pół godziny, następnie odcedzić i pokroić na drobniejszą. Pieczarki pokrojone w kostkę i pokrojone drobno (odciśnięte z wody) grzyby suszone obgotować w osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli) przez kilkanaście minut - również odcedzić.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę i ją zarumienić. Dodać kapustę i grzyby - przyrządzać na patelni ok. 30 minut, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec dodać sól i pieprz do smaku i oprószyć mąką - koniecznie zamieszać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić.
Naleśniki przekroić na pół. Na każdym nakładać po ok. 1 łyżce zimnego farszu i zwinąć jak na zdjęciach. Gdy już wszystkie zwiniemy każdy z osobna obtoczyć w roztrzepanym jaku i bułce tartej. Następnie przed samym podaniem je usmażyć na oleju, ponieważ najlepiej smakują na ciepło. Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz