Gruszki - smak jesieni. Najlepiej smakuj膮, gdy s膮 zerwane prosto z drzewa i zjedzone pod grusz膮:) Ale nie zawsze jest to mo偶liwe. Ja zamykam ten smak w s艂oikach, 偶eby cieszy膰 si臋 nim kiedy tylko mam na to ochot臋. S膮 艣wietne na ciep艂o - jako kompocik do obiadu, ale tak偶e na zimno - jako dodatek do deser贸w. Lubimy je te偶 wyjada膰 prosto ze s艂oika:)


Co potrzebujemy...
- gruszki
- cukier (1 kg na litr wody)
- go藕dziki
Spos贸b przygotowania:
Gruszki umy膰 i obra膰 ze sk贸rek, wydr膮偶y膰 艣rodki z pestkami. Gruszki przekroi膰 na 膰wiartki i u艂o偶y膰 w s艂oikach do艣膰 ciasno.
Przygotowa膰 zalew臋: ugotowa膰 cukier z wod膮 i gor膮c膮 zala膰 s艂oiki do 4/5 wysoko艣ci.
Do ka偶dego s艂oika w艂o偶y膰 po 1 go藕dziku. S艂oiki zakr臋ci膰 i pasteryzowa膰 ok. 10 minut.
SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz