Piękna, polska, złota jesień nadeszła, a wraz z nią grzybki. Uwielbiam leśne spacery, podczas których można znaleźć te mniejsze i większe cudeńka. Dziś je po prostu usmażymy:) W tej postaci super smakują na ciepło jako dodatek do obiadu czy kolacji. Ja je wykorzystuje do domowych zapiekanek oraz jako farsz do dań mięsnych. 


Co potrzebujemy...
- leśne grzyby
- natka zielonej pietruszki
- szczypior
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i sprawdzić czy nie są robaczywe:) Dokładnie umyć. Pokroić na mniejsze lub większe kawałki - jak Kto lubi - i gotować na małym ogniu w lekko osolonej wodzie ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Przecedzić przez sito, lekko ostudzić.
Na rozgrzanym oleju zarumienić pokrojona w kostki cebulę i dodać grzybki. Po ok 20 minutach dodać pokrojoną pietruszkę i szczypior. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: smażone leśne grzyby z pietruszką, ziemniaki z koperkiem, śledź w śmietanie |
Komentarze
Prześlij komentarz