Kark贸wka

艢wie偶utki kawa艂ek kark贸wki mo偶na przyrz膮dzi膰 i do obiadku i do zak膮ski:). Dzi艣 propozycja kark贸wki podpieczonej i uduszonej w kawa艂kach jako propozycja dania obiadowego. 
 Co potrzebujemy...
- kawa艂ek kark贸wki  (ok. 3/4 kg)
- gar艣膰 grzyb贸w suszonych
- s贸l
- pieprz
- kolendra
- s艂odka papryka
- majeranek
- czosnek
- 2 艂y偶ki oleju do podsma偶enia


Spos贸b przygotowania:
Kark贸wk臋 umy膰 i osuszy膰 r臋cznikiem papierowym. Mo偶na przyrz膮dza膰 w ca艂ym kawa艂ku - 艣wietnie nadaje si臋 w贸wczas jako w臋dlina do kanapek, czy przek膮ski z jakim艣 sosem - ale w tym przypadku pokroi艂am na plastry (grubo艣ci ok. 3 cm). Ka偶dy z kawa艂k贸w doprawi膰 sol膮, pieprzem, kolendr膮, s艂odk膮 papryk膮, majerankiem i czosnkiem.  Odstawi膰 na 1 -2 godziny do lod贸wki. Grzyby zamoczy膰 w p贸艂 szklanki wody. 

Po tym czasie rozgrza膰 olej i u艂o偶y膰 kawa艂ki mi臋sa. Sma偶y膰 na jednej stronie ok 8 -10 minut, przewr贸ci膰 i tyle samo czasu podsma偶y膰 z drugiej strony. Dola膰 p贸艂 szklanki wody i grzyby razem z wod膮, w kt贸rej by艂y zamoczone. Dusi膰 na ma艂ym ogniu ok. p贸艂 godziny. 

Nast臋pnie przewr贸ci膰 - w razie potrzeby doda膰 ponownie troch臋 wody i dalej dusi膰 na ma艂ym ogniu. I tak do czasu, a偶 mi臋so b臋dzie mi臋kkie i kruche (razem ok. 2 - 3 godzin). 

Na koniec mo偶na zag臋艣ci膰 w celu powstania sosu np. zasma偶k膮 z m膮ki i mas艂a. SMACZNEGO:)


Komentarze