Kartoflanka

Kartoflanka, zupa o charakterystycznym aromacie i smaku w臋dzonego boczku, kt贸ra 艣wietnie smakuje - moim zdaniem - w takie jesienne dni jak dzisiejszy...


Co potrzebujemy (ok. 2 l zupy)....
- kawa艂ek w臋dzonego boczku (200 g)
- 2 marchewki
- 1 korze艅 pietruszki
- li艣膰 selera i pora
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 5 - 7 ziemniak贸w
- 3 艂y偶ki mas艂a
- 3 艂y偶ki m膮ki
- p贸艂 szklanki 艣mietanki 30%
- s贸l, pieprz, bazylia
Spos贸b przygotowania:

Na sk贸rze od naszego w臋dzonego boczku z pokrojon膮 w kostk臋 marchewk膮 i pietruszk膮 oraz selerem i porem ugotowa膰 wywar - ok. 2 l.
Boczek pokroi膰 w drobn膮 kostk臋 i podsma偶y膰 na patelni. 
Cebul臋 - r贸wnie偶 drobno pokrojon膮 - razem z wyci艣ni臋tym czosnkiem podsma偶y膰 na reszcie oleju, kt贸ry pozosta艂 po wytopieniu boczku. 
Na 2 艂y偶kach oleju podsma偶y膰 pokrojone w kostk臋 (1x1x1cm) ziemniaki - ok. 10 minut. Po艂ow臋 ziemniak贸w zmiksowa膰 z 2 chochelkami wywaru pozosta艂e doda膰 do zupy razem z podsma偶onym boczkiem i cebulk膮. Doda膰 ok. szklanki wody. 
Roztopi膰 mas艂o i doda膰 m膮k臋, dok艂adnie wymiesza膰 i doda膰 艣mietank臋. Ci膮gle miesza膰 a偶 zg臋stnieje. Doda膰 do wywaru i dok艂adnie wymiesza膰. Doprawi膰 sol膮 pieprzem i bazyli膮. SMACZNEGO:)

Komentarze