Klopsiki mielone

Ma艂e lub du偶e, gotowane lub sma偶one, wieprzowe, drobiowe, czy wo艂owe - od wyboru do koloru:) To nic innego jak klopsiki mielone, kt贸re mo偶na zrobi膰 z r贸偶nego rodzaju mi臋sa i nada膰 im r贸偶nej wielko艣ci kszta艂ty:) Dzi艣 ma艂e, sma偶one klopsiki wieprzowe.
Propozycja podanie: klopsiki wieprzowe, ziemniaki, podgrzybki w sosie 艣mietanowym
Co potrzebujemy (porcja dla ok. 3 os贸b)...
- 1/2 kg mielonego mi臋sa wieprzowego z 艂opatki
- 1 sucha bu艂ka
- 1 jajko
- 1 cebula lub p臋czek szczypiorku
- s贸l
- pieprz
- ok. 1 szklanki bu艂ki tartej
- mleko lub woda do namoczenia bu艂ki

Spos贸b przygotowania:
Bu艂k臋 namoczy膰 w mleku lub wodzie a偶 zmi臋knie (ok. 1/2 godziny). 
Cebul臋 drobno pokroi膰 lub zetrze膰 na tarce na ma艂ych oczkach (je艣li u偶ywamy szczypioru - posieka膰), bu艂k臋 odcisn膮膰 z wody lub mleka i razem z mi臋sem wsadzi膰 do miski. Doda膰 jajko i doprawi膰 sol膮 oraz pieprzem. 


Wszystko zagnie艣膰 r臋k膮 w celu po艂膮czenia. Je艣li mamy wra偶enie, 偶e mi臋sko jest zbyt rzadkie i nie damy rady uformowa膰 klopsik贸w dosypa膰 troch臋 bu艂ki tartej i zagnie艣膰. 

Uformowa膰 okr膮g艂e klosiki, kt贸re obtoczy膰 w bu艂ce tartej i usma偶y膰 na rozgrzanym oleju (z ka偶dej strony ok. 5 minut na nie za du偶ym ogniu). SMACZNEGO:)
Propozycja podania: klopsiki, ziemniaki, sur贸wka, sos pieczeniowy jasny



Komentarze