Pałki z kurczaka - propozycja na obiad i kolację. Dzisiaj w wersji pikantnej.
Co potrzebujemy...
- 1 kg pałek z kurczaka
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta pieprzu
- kostka czosnku
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka ketchupu
Sposób przygotowania:
Pałki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie sypkie przyprawy ze sobą wymieszać. W kolejnym kroku wymieszać 3 łyżki oleju z musztardą, chrzanem i ketchupem oraz połączyć to z sypkimi przyprawami. W tak przygotowanej mieszance obtoczyć pałki z kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej godzinkę.
Po tym czasie na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i ułożyć pałki. Obsmażyć z każdej strony średnio po 7-8 minut. Gdy się ładnie zarumienią podlać wodą (ok. 1/3 szklanki) i tak ze 3 razy wodę dolać. Dusić na mniejszym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin od czasu do czasu zamienić stronami. Można podawać z sosem lub bez.
Czasem na koniec wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10/15 minut żeby skórka była bardziej chrupiąca. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: pałki z kurczaka, sałatka a'la feta, ziemniaki gotowane z sosem |
Komentarze
Prześlij komentarz