Sernik na ciemnym cieście

To ciasto powinno mieć w sumie inną nazwę - SERNIK ULKI :) A dlaczego? Dlatego, że to przepis mojej mamy i od niej nauczyłam się jego przygotowania. A jak sobie przypomnę jak z siostrą siedziałyśmy na kuchennym blacie, razem trzymałyśmy mikser, czy wyjadałyśmy palcami resztki smakowitości... Gdzie te czasy... Dziś ze mną na kuchennym blacie siedzą dwaj mali chłopcy i to oni trzymają mikser i wylizują miski, a nie ja:) Ale powspominać fajnie.

Co potrzebujemy...
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
- 5 serków homogenizowanych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 roztopionej margaryny
- 2 jajka
- 2 białka
- 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części - dwie kulki, i w woreczkach wsadzić do zamrażalki na 2 godziny. 
Przygotować masę ucierając cukier z jajkami i białkami. Po ok. 5 minutach dodać margarynę i budyń i dalej mieszać - ok 2 minut. Na koniec dodać serki homogenizowane i na najniższych obrotach miksera połączyć je z resztą masy. 
Na blachę wyłożoną pergaminem zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) jedną kulkę ciasta. Na to wylać przygotowaną masę. Na górę zetrzeć drugą kulkę ciasta. I gotowe. 
Wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180⁰C i pieczemy 50 minut. SMACZNEGO :)







Komentarze