Skrzydełka w miodzie

Niby proste i zwyczajne skrzydełka z kurczaka. Dodając do ich przyprawienia trochę miodu - który doceniłam całkiem niedawno:) - palce lizać :). Kruche, delikatne mięsko o charakterystycznym aromacie i pięknym, rumianym kolorze cieszy oko i rozpieszcza podniebienie:)

Co potrzebujemy...

- 1 kg skrzydełek
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 czubate łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:
Skrzydełka oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha. Wszystkie przyprawy wymieszać razem z musztardą, miodem i olejem. Następnie skrzydełka wymieszać z przygotowaną mieszanką i odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać patelnię albo większy garnek (coś z przykrywką) i ułożyć skrzydełka. Podsmażać ok. 5-7 minut z każdej strony. Później dolać ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 60-70 minut (przykryte pokrywką) od czasu do czasu zamieniając stronami i dolewać po troszku wody. 
Na sam koniec można zdjąć pokrywkę i przez kilka minut woda trochę odparuje a skrzydełka nabiorą jeszcze bardziej złocistego koloru. SMACZNEGO:)
Propozycja podania: skrzydełka w miodzie, ziemniaki z wody, surówka z oliwkami i kiełkami rzodkiewki




Komentarze