Dorsz w sosie cytrynowym

Rybki moje rybki, w ka偶dej postaci was uwielbiam:) dzi艣 propozycja przepysznego, delikatnego i kruchego dorsza w aromatycznym sosie cytrynowym.

Co potrzebujemy:
- 3 filety dorsza ze sk贸r膮
- s贸l
- pieprz cytrynowy
- 4 艂y偶ki m膮ki (do panierki)
- 2 p艂askie 艂y偶ki m膮ki
- 1/4 kostki zimnego mas艂a
- sok z 膰wiartki cytryny
- 艣wie偶a natka pietruszki
- 艣wie偶y koperek

Spos贸b przygotowania:
Z ryby usun膮膰 o艣ci - b臋dzie si臋 nam wygodniej jad艂o:), op艂uka膰 pod bie偶膮c膮 wod膮 i wytrze膰 do sucha. W zale偶no艣ci od wielko艣ci naszych filet贸w, albo je doprawi膰 w ca艂o艣ci, albo pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki (ja osobi艣cie w tej wersji wol臋 mniejsze kawa艂ki). Doprawi膰 oczywi艣cie sol膮 i pieprzem cytrynowym. Ryb臋 panierowa膰 w m膮ce. Usma偶y膰 na rozgrzanym oleju, u艂o偶y膰 w naczyniu i przygotowa膰 sos cytrynowy.
Na oleju, kt贸ry pozosta艂 po sma偶eniu ryby, lekko zarumieni膰 m膮k臋 (mieszaj膮c 偶eby nie powsta艂y grudki). Doda膰 wywar rybny (je艣li mamy) lub ok. 3/4 szklanki wody - miesza膰 do艣膰 energicznie, a偶 wszystko si臋 dobrze po艂膮czy. Doda膰 sok z cytryny i doprawi膰 sol膮, pieprzem, 艣wie偶膮 natk膮 pietruszki i koprem. Zdj膮膰 z ognia i doda膰 zimne mas艂o - dok艂adnie je rozpu艣ci膰 w sosie - a偶 zg臋stnieje. Sosem zala膰 ryb臋 w naczyniu. I gotowe:) SMACZNEGO:)


Komentarze

Prze艣lij komentarz