Fajny, prosty i szybki pomys艂 na bezmi臋sny obiad. Jajka w sosie musztardowym z dodatkiem zielonego szczypiorku super smakuj膮 nawet z samymi ziemniakami. Lekko kwaskowy smak dzi臋ki musztardzie po艂膮czony ze s艂odkim cukrem - ciekawe po艂膮czenie.
Co potrzebujemy:
- 3 jajka
- p臋czek szczypiorku
- 2 艂y偶ki musztardy
- s贸l, pieprz
- p贸艂 艂y偶eczki cukru
- 3 艂y偶ki oleju
- 1 艂y偶ka m膮ki
- ok.1 szklanka wody
Spos贸b przygotowania:
Jajka ugotowa膰 na twardo - ja wk艂adam jaja do garnka z zimn膮 wod膮 (tak aby jajka by艂y ca艂e zanurzone) i od czasu zagotowania gotuj臋 ok. 8 minut, zla膰 wod臋 i zala膰 jajka zimn膮 wod膮 na kilka minut.
W tym czasie przygotowa膰 sos. W garnuszku rozgrza膰 olej, wsypa膰 m膮k臋 i j膮 lekko zarumieni膰 (mieszaj膮c 艂y偶k膮). Je偶eli chcemy przygotowa膰 obiad dla wi臋kszej liczby os贸b nale偶y odpowiednio zwi臋kszy膰 ilo艣膰 m膮ki i wody (no i jajek:)). Doda膰 wod臋 i musztard臋. Zagotowa膰 - co jaki艣 czas mieszaj膮c. Doprawi膰 odrobin膮 pieprzu, sol膮 i cukrem. Dorzuci膰 pokrojony szczypiorek. Jajka podzieli膰 na po艂贸wki i delikatnie w艂o偶y膰 do przygotowanego sosu. Pogotowa膰 max. minut臋 na ma艂ym ogniu w celu podgrzania jajek. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prze艣lij komentarz