Kopytka z twarogiem

Kiedy艣 cz臋sto je jad艂am:) od kiedy sama jestem ''pani膮 domu'' nie ukrywam, 偶e robi臋 je do艣膰 rzadko. Czemu? W sumie nie wiem, chyba dlatego, 偶e moi ch艂opcy nie bardzo przepadaj膮 za tego typu daniami, a wiecie jak to jest gotowa膰 co艣 tylko dla siebie. Niby proste, takie zwyczajne i prezentuje si臋 tak oto do艣膰 skromnie :) ale uwierzcie broni si臋 smakiem. Zapraszam wi臋c do poznania kolejnego smaku z dzieci艅stwa, czasu sielanki i zabawy...

Co potrzebujemy:
- kostka twarogu
- ok. 10 ziemniak贸w
- 2 jajka
- ok. 8 艂y偶ek m膮ki
- 4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
- ok. 1 艂y偶ki soli
- cukier (ok. 1 艂y偶ka)
- 1/3 kostki ma艂a
- 2 艂y偶ki bu艂ki tartej

Spos贸b przygotowania:
Og贸lnie ziemniak贸w musi by膰 wi臋cej ni偶 twarogu, ja robi臋 tak na oko, 偶e ziemniak贸w mam ze 3 razy wi臋cej niz twarogu. Ziemniaki ugotowa膰 w sk贸rkach, ostudzi膰 i obra膰. Razem z twarogiem zmieli膰 maszynk膮 do mielenia. 
Doda膰 jajka, obie m膮ki i s贸l. Wszystkie sk艂adniki zagnie艣膰. Konsystencja ciasta musi by膰 g艂adka i delikatna oraz ''odchodzi膰" od palc贸w. Czasem trzeba zrobi膰 to wedle w艂asnego uznania i doda膰 jeszcze troch臋 m膮ki jednej i drugiej, czy troch臋 dosoli膰. Ka偶dy twar贸g, czy ziemniaki po prostu s膮 inne. 
Gdy ciasto b臋dzie mia艂o po偶膮dan膮 konsystencj臋 uformowa膰 z niego d艂ugi wa艂eczek (艣rednica ok. 2 cm), po艂o偶y膰 na blacie opr贸szonym m膮k膮, kt贸ry nast臋pnie pokroi膰 w takie jakby ma艂e romby. Dla mnie im mniejsze, tym lepsze i kr贸cej b臋d膮 si臋 gotowa膰. 
Zagotowa膰 wod臋, kt贸r膮 wcze艣niej osoli膰. Delikatnie w艂o偶y膰 kopytka. Gdy wyp艂yn膮 na wierzch pogotowa膰 chwil臋 (ok. 4-5 minut). Ods膮czy膰 z wody. 
Przygotowa膰 polew臋: roztopi膰 mas艂o i doda膰 bu艂k臋 tart膮, troch臋 zarumieni膰. Kopytka wy艂o偶y膰 na talerz, opr贸szy膰 cukrem i pola膰 ciep艂膮 polew膮. SMACZNEGO:)








Komentarze