Cordon blue, brzmi ciekawie prawda:) a to m贸j kolejny spos贸b na wykorzystanie naszej powszechnie znanej piersi kurczaka. Smakowita szyneczka z rozp艂ywaj膮cym si臋 serem zatopiona w delikatnym mi臋sku:) mniam, mniam.
Co potrzebujemy:
- filet piersi kurczaka (ja zrobi艂am ze zmielonego mi臋ska)
- s贸l, pieprz i s艂odka papryka (do smaku)
- 4 plastry szynki konserwowej
- 4 plastry sera 偶贸艂tego
- jajko
- 1/2 szklanki m膮ki
- 3/4 szklanki bu艂ki tartej
- olej (do sma偶enia)
Zmielone mi臋so doprawi膰 sol膮, pieprzem i papryk膮. Wymiesza膰. Uformowa膰 4 kulki. Roz艂o偶y膰 je p艂asko na desce, na 艣rodku u艂o偶y膰 plasterek szynki, na niej plasterek sera i najlepiej du偶ym no偶em ''zwin膮膰" ka偶dy bok na g贸r臋 (偶eby zakry膰 ser i szynk臋). Uformowa膰 kwadraty, prostok膮ty - jak Kto woli:).
Obtoczy膰 po kolei w m膮ce, roztrzepanym jajku i bu艂ce tartej. Sma偶y膰 na rozgrzanym oleju z ka偶dej strony, a偶 nabior膮 delikatnie br膮zowego koloru (艣rednio ok. 6-7 minut z ka偶dej strony na male艅kim ogniu). Najlepiej smakuj膮 od razu na ciep艂o do obiadu lub kolacji. SMACZNEGO:).
Spos贸b przygotowania:


![]() |
Propozycja podania: cordon blue, pure z ziemniak贸w,kapusta kiszona, sa艂atka z og贸rk贸w |
Pychota
OdpowiedzUsu艅