Zapiekane pyszności - super pomysł na przyjęcia w większym gronie jak również propozycja na kolację we dwoje:)
Co potrzebujemy:
Nadzienie/sos mięsno-pomidorowy:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 1/2 kg mięsa mielonego
- marchewka i kilka ''kwiatków'' brokułu
- puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
- sól, pieprz
- bazylia i oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól i gałka muszkatołowa - do smaku
Dodatkowo:
- ser (ok. 300 g)
- ok. 12 płatów makaronu lasagne
Sposób przygotowania:
Makaron wstępnie obgotować w lekko osolonej wodzie (ok. 2-3 minut we wrzącej wodzie).

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do niej dodać posiekany drobniuteńko czosnek, podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać mięso mielone i drewnianą łyżką lub ugniatacz-ką do ziemniaków rozdzielić mięsko na jak drobniejsze kawałeczki.

Dodać pokrojoną marchew i wszystko dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać brokuł oraz pomidory w puszcze (pokrojone na drobne kawałki) i dusić aż zgęstnieje i marchewka zmięknie. Można dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego dla uzyskania bardziej intensywnego koloru. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz ziołami.
Sos beszamelowy:

Roztopić masło i dodać mąkę. Uzyskać delikatnie brązowy kolorek i dodać zimne mleko. Energicznie mieszać aż zgęstnieje i na koniec doprawić szczypta soli i gałki muszkatołowej. Naczynie do lasagne natłuścić oliwą, na dnie ułożyć płaty makaronu. Kolejną warstwą jest połowa sosu mięsno-pomidorowego, a na to część (1/3) sosu beszamelowego a to oprószone potartym serem. Następnie tak samo: płaty makaronu sos mięsno-pomidorowy, sos beszamelowy i trochę potartego sera. Na koniec ostatnia warstwa makaronu i sos beszamelowy oraz oczywiście grubo posypać potartym na dużych oczkach ser.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 180 - 200⁰ C ok. 30 - 40 minut. SMACZNEGO:)
Komentarze
Prześlij komentarz