Lasagne a'la Karla

Zapiekane pyszno艣ci  - super pomys艂 na przyj臋cia w wi臋kszym gronie jak r贸wnie偶 propozycja na kolacj臋 we dwoje:) 

Co potrzebujemy:
Nadzienie/sos mi臋sno-pomidorowy:
- 1 艂y偶ka oleju
- 1 cebula
- 3 z膮bki czosnku
- ok. 1/2 kg mi臋sa mielonego
- marchewka i kilka ''kwiatk贸w'' broku艂u
- puszka pomidor贸w w zalewie pomidorowej
- s贸l, pieprz
- bazylia i oregano
- 1/2 艂y偶eczki cukru

Sos beszamelowy:
- 2 艂y偶ki mas艂a
- 2 艂y偶ki m膮ki
- 2 szklanki mleka
- s贸l i ga艂ka muszkato艂owa - do smaku
Dodatkowo:
- ser (ok. 300 g)
- ok. 12 p艂at贸w makaronu lasagne

Spos贸b przygotowania:
Makaron wst臋pnie obgotowa膰 w lekko osolonej wodzie (ok. 2-3 minut we wrz膮cej wodzie).
Na patelni rozgrza膰 olej i zeszkli膰 na nim pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋. Do niej doda膰 posiekany drobniute艅ko czosnek, podsma偶y膰 ok. 1 minuty. Doda膰 mi臋so mielone i drewnian膮 艂y偶k膮 lub ugniatacz-k膮 do ziemniak贸w rozdzieli膰 mi臋sko na jak drobniejsze kawa艂eczki. 
Doda膰 pokrojon膮 marchew i wszystko dusi膰 na ma艂ym ogniu ok. 10 minut. Doda膰 broku艂 oraz pomidory w puszcze (pokrojone na drobne kawa艂ki) i dusi膰 a偶 zg臋stnieje i marchewka zmi臋knie. Mo偶na doda膰 1 艂y偶k臋 przecieru pomidorowego dla uzyskania bardziej intensywnego koloru. Doprawi膰 sol膮, pieprzem i cukrem oraz zio艂ami.
Sos beszamelowy:
Roztopi膰 mas艂o i doda膰 m膮k臋. Uzyska膰 delikatnie br膮zowy kolorek i doda膰 zimne mleko. Energicznie miesza膰 a偶 zg臋stnieje i na koniec doprawi膰 szczypta soli i ga艂ki muszkato艂owej. Naczynie do lasagne nat艂u艣ci膰 oliw膮, na dnie u艂o偶y膰 p艂aty makaronu. Kolejn膮 warstw膮 jest po艂owa sosu mi臋sno-pomidorowego, a na to cz臋艣膰 (1/3) sosu beszamelowego a to opr贸szone potartym serem. Nast臋pnie tak samo: p艂aty makaronu sos mi臋sno-pomidorowy, sos beszamelowy i troch臋 potartego sera. Na koniec ostatnia warstwa makaronu i sos beszamelowy oraz oczywi艣cie grubo posypa膰 potartym na du偶ych oczkach ser. 
Zapieka膰 w piekarniku nagrzanym do ok. 180 - 200⁰ C ok. 30 - 40 minut. SMACZNEGO:)






Komentarze