Marynowane pieczarki

Jaki艣 czas temu, w jednym z naszych hipermarket贸w, znalaz艂am miniaturowe pieczarki - co艣 pi臋knego dla oka. D艂ugo si臋 nie waha艂am i porcyjk臋 wrzuci艂am do koszyka. Okaza艂o si臋, 偶e nie tylko pi臋kne dla oka, ale po zamarynowaniu smakowa艂y superancko:). Zamkn臋艂am te male艅kie pyszno艣ci w miniaturkowe s艂oiczki. Super zak膮ska do...:) o ka偶dej porze.
Co potrzebujemy:
- male艅kie pieczarki (250 g)
- marchewka
- 2 ma艂e cebule
- 艂y偶ka gorczycy
- kilka li艣ci laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 艣wie偶o zmielony pieprz
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody

Spos贸b przygotowania:
Pieczarki oczy艣ci膰 i umy膰. Zagotowa膰 w lekko osolonej wodzie (pogotowa膰 ok. 2 minut od czasu wrzenia). Zla膰 wod臋 i odcedzi膰. Cebul臋 i marchew pokroi膰 w kr膮偶ki. 
Do wyparzonych s艂oiczk贸w na dnie u艂o偶y膰 po kr膮偶ku cebuli i marchewki. Nast臋pnie u艂o偶y膰 do艣膰 ciasno pieczarki. Na g贸rze ponownie cebulka z marchewk膮. Do ka偶dego s艂oiczka doda膰 po kawa艂ku li艣cia laurowego, ziarenku ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i 艣wie偶o zmielony pieprz. 


Przygotowa膰 zalew臋 octow膮. To nic innego jak zagotowa膰 wod臋 z octem i gor膮c膮 zala膰 pieczarki w s艂oiczkach. Zakr臋ci膰 i pasteryzowa膰 ok. 10 minut. SMACZNEGO:)




Komentarze