O.R.E.O.

Zdaniem mojego syna - to ciasto najlepsze z najlepszych . Jak dla mnie, bardzo s艂odkie, ale czasem trzeba co艣 mega s艂odkiego na przyk艂ad na popraw臋 nastroju:) I to jest 艣wietna propozycja. 

Co potrzebujemy:
- 32 ciastka typu O.R.E.O
- ok. 80 g mas艂a

- 2 szklanki mleka
- 300 g 艣mietanki krem贸wki
- sok z po艂owy cytryny
- 2 艂y偶ki 偶elatyny + 1/2 szklanki mleka do rozpuszczenia

Dekoracja:
- 1/2 szklanki krem贸wki
- 艂y偶eczka cukru pudru


Spos贸b przygotowania:
Z 28 ciasteczek oddzieli膰 czarne biszkopciki od bia艂ego nadzienia - kt贸re wsypa膰 do miseczki. Pozosta艂e 4 ciasteczka pozostawi膰 do dekoracji lub do schrupania dla dzieciak贸w podczas wsp贸lnego przygotowywania ciasta:). Ciemn膮 cz臋艣膰 z 14 ciasteczek pokruszy膰 jak najdrobniej si臋 tylko da. Rozpu艣ci膰 1/4 kostki mas艂a (50 g) i po艂膮czy膰 je z pokruszonym ciastkami. Wy艂o偶y膰 do okr膮g艂ej blaszki, docisn膮膰 do dna i wstawi膰 do lod贸wki na 45 minut. 
呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w ciep艂ym mleku i ostudzi膰.
Mleko i bia艂e 艣rodki z ciastek rozpu艣ci膰 w rondlu na ma艂ym ogniu. Ostudzi膰. Ubi膰 na sztywno 300 ml 艣mietanki, male艅kim strumieniem wla膰 bia艂膮, zimn膮 mas臋 i sok z cytryny - miesza膰 na wolnych obrotach. Doda膰 zimn膮 偶elatyn臋 rozpuszczon膮 w mleku, rozmiesza膰, odczeka膰 kilka minut, a偶 zacznie g臋stnie膰 i wla膰 do tortownicy. Odstawi膰 do lod贸wki na ok. 3 godziny. 
Ciemn膮 cz臋艣膰 z pozosta艂ych 14 ciasteczek pokruszy膰 r贸wnie偶 jak najdrobniej i rozpu艣ci膰 z pozosta艂ym mas艂em - 30 g i po艂膮czy膰 je z pokruszonym ciastkami. Rozprowadzi膰 na g贸rze i wstawi膰 do lod贸wki na co najmniej 1/2 godziny. Udekorowa膰 ciasteczkami i ubit膮 艣mietan膮 z cukrem pudrem. SMACZNEGO:)






Komentarze