Co potrzebujemy:
- pierś kurczaka
- 4 plasterki sera
- pół szklanki bułki tartej
- 1 pomidor
- świeży koperek
- płaska łyżeczka bazyli
- sól i pieprz
- olej/oliwa
Sposób przygotowania:
Pierś oczyścić, umyć, wytrzeć do sucha i przekroić każdą połówkę wzdłuż na pół (na plastry o grubości ok. 1 cm). Delikatnie doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie i odstawić na ok. 1/2 godziny. Przygotować ''pierzynkę''. Bułkę tartą wymieszać z pokrojonym w drobną kostkę pomidorem (bez ziarenek ze środka) bazylią i koperkiem. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Pierś obsmażyć na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek położyć po kawałku sera i dość grubo posypać przygotowana mieszanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec ok. 15 minut. Podawać na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub frytek i oczywiście z jakimś warzywkiem np. fasolką szparagową. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: pierś pod pierzynką, ziemniaki, fasolka szparagowa, surówka z białej kapusty |
Komentarze
Prześlij komentarz