Pierś kurczaka w towarzystwie warzyw

 To mięsko jest chyba najbardziej popularnym mięskiem w naszych domach. Można ją przyrządzić tak bardziej na bogato, albo w takiej jakby wersji mini. Tym razem będzie tak po środku. Soczysta, krucha i delikatna pierś kurczaka podana w towarzystwie warzyw dobrym pomysłem na szybki, smaczny domowy obiadek... 
Co potrzebujemy:
- pierś kurczaka
- 2 - 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- curry
- kolendra
- majeranek 
- mix warzyw na jakie tylko mamy ochotę + łyżka oliwy

Sposób przygotowania: 
Pierś oczyścić, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wymieszać razem z oliwą. Ilość przypraw zależy od wielkości naszej piersi. Moje proporcje do pojedynczej, średniej wielkości (ok. 300-400 g) piersi: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki wszystkich pozostałych przypraw. W tak przygotowanej mieszance obtoczyć pierś i odstawić ją w tej marynacie najlepiej na  kilka godzin do lodówki. 
Po tym czasie rozgrzać patelnię i ułożyć na niej pierś razem z całą marynatą. Podsmażyć aż się zarumieni z każdej strony. W kolejnym kroku dodać trochę wody (1/5 szklanki) i poddusić ją trochę. Czynność tą powtórzyć jak woda odparuje i ponownie poddusić, aż pierś zmięknie. 
Sałatka z piersią kurczaka

Warzywa podsmażyć na rozgrzanej patelni. Można doprawić wedle własnego uznania (ja czasem lekko solę i dodaję ewentualnie odrobinę świeżych ziół). Przez kilka minut je zarumienić, dodać odrobinę wody i poddusić aż zmiękną. Pierś ułożyć na środku talerza, dookoła wyłożyć warzywa i danie gotowe. 

Tak przygotowana pierś smakuje również super na zimno, jako dodatek do kanapek, sałatek czy i przekąsek. SMACZNEGO:)

Komentarze