Rolada z serkiem mascarpone

Pyszne s艂odkie ciasto, kt贸re jest proste i szybkie w przygotowaniu. Z podanego przepisu mo偶na wykona膰 po prostu rolad臋, kt贸ra 艣wietnie si臋 sprawdza przy kawce, albo zwin膮膰 j膮 nieco inaczej i podarowa膰 komu艣 jako np. urodzinowy torcik:)

Co potrzebujemy:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3/4 szklanki m膮ki
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- mo偶na doda膰 2 p艂askie 艂y偶ki kakao i b臋dzie biszkopt czekoladowy:)
 MASA:
- 1 szklanka 艣mietanki 30-36%
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 2 czubate 艂y偶ki cukru pudru
Dodatkowo:
- kilka truskawek/wypestkowanych wi艣ni, konfitury owocowej


Zwini臋te inaczej:)
biszkopt czekoladowy
Spos贸b przygotowania:
Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubi膰 z cukrem a偶 powstanie jednolita puszysta piana. 
Do piany z bia艂ek doda膰 偶贸艂tka, m膮k臋 i proszek do pieczenia. Wszystko wymiesza膰 mikserem (ok. 2 minut). Ciasto wyla膰 na blach臋 od piekarnika wy艂o偶on膮 pergaminem i po ca艂o艣ci rozprowadzi膰. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 170鈦癈 i piec ok. 25 minut. 
Po upieczeniu biszkopt od razu prze艂o偶y膰 na 艣ciereczk臋 i zwin膮膰 go w rolad臋 - pozostawi膰 do wystygni臋cia. 
W tym czasie przygotowa膰 mas臋. 艢mietank臋 ubi膰 z cukrem pudrem, doda膰 serek mascarpone i wymiesza膰. 
Gotow膮 mas臋 rozsmarowa膰 na ca艂o艣ci biszkoptu. Na pocz膮tku u艂o偶y膰 pokrojone owoce lub konfitur臋 i zwin膮膰 w rolad臋. 
Mo偶na obla膰 roztopion膮 czekolad膮. SMACZNEGO:)





Komentarze