Ros贸艂 z kury

 Typowo niedzielne pierwsze danie - jak dla mnie:) 
- ROSO艁EK -

 
Prawdopodobnie dzieci najbardziej lubi膮 pomidor贸wk臋:) moje ch艂opaki uwielbiaj膮 ros贸艂. Najcz臋艣ciej robi臋 go z kury, wi臋c dzi艣 przepis na m贸j roso艂ek z tego rodzaju mi臋ska. Na delikatnej piersi i jakim艣 udku 艣wietnie si臋 sprawdza jako np. obiadek w czasie choroby. Nawet tak popularn膮 zup臋 mo偶na przyrz膮dzi膰 na wiele sposob贸w i r贸偶ne techniki stosowa膰 (ja sama r贸偶ne wersje pr贸buj臋). Ale dzi艣 prosto, szybko i na temat, a przy tym zdrowo i smacznie.


Co potrzebujemy:
- pojedyncza pier艣 z kurczaka
- udko kurczaka/3 skrzyde艂ka
- 2 marchewki
- korze艅 pietruszki + natka
- kawa艂ek korzenia selera
- kawa艂ek pora
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 li艣cie laurowe
- ok. 2 艂y偶eczek soli
- 1/8 艂y偶eczki pieprzu
- 1 艂y偶eczka cukru
- makaron
- kilka grzybk贸w suszonych (opcjonalnie)


Spos贸b przygotowania:
Mi臋so umy膰 pod bie偶膮c膮 wod膮, zala膰 wod膮 (ok. 2 litr贸w) doda膰 pokrojony por, ziele angielskie, li艣膰 laurowy i zagotowa膰. Doda膰 s贸l, pieprz i cukier. Pogotowa膰 kilka minut, zebra膰 ''szumowiny'' (piana, kt贸ra czasem powstaje) i do艂o偶y膰 pokrojone w kostk臋, 膰wiartki lub w ca艂o艣ci marchewki, pietruszk臋 i seler. Pogotowa膰 na ma艂ym ogniu przez ok. 2 godziny. 
Od czasu do czasu przemiesza膰 i ewentualnie doda膰 wody. Na koniec doprawi膰 do smaku wedle w艂asnego uznania. Ja dodaj臋 tutaj zawsze s贸l i przypraw臋 w p艂ynie. Roso艂ek podawa膰 z ugotowanym makaronem i 艣wie偶o pokrojon膮 natk膮 pietruszki.  Mi臋sko mo偶na pokroi膰 i r贸wnie偶 doda膰 do zupy, albo zje艣膰 osobno:)  To wersja roso艂u delikatnego - takiego, 偶e dzieciakom (i nie tylko) zawsze smakuje:) SMACZNEGO:) 
 
 

Komentarze