Co można zrobić z takiego oto dorodnego śledzia solonego??? Różne potrawy i przekąski.
Dziś będzie podany z ziemniaczkami i pysznym charakterystycznym "szarym sosem''.
Nie wiadomo skąd taka nazwa sosu (bo szybciej bym go nazwała brązowym), ale tak zawsze moja mama go nazywa i ja nie odważę się nazwać go inaczej:)

- śledź solony
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- ugotowane ziemniaki z koperkiem:)
Sposób przygotowania:
Śledzia wyczyścić z wnętrzności, umyć i zamoczyć na 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju i na nim usmażyć śledzia obtoczonego w 2 łyżkach mąki (ok. 4-5 min. z każdej strony).


Koniecznie podawać z ziemniakami i koperkiem.
A po takim obiedzie dość suszy, więc proponuję zaopatrzyć się wcześniej w ulubione napoje:) Niby proste ale ja smaczne, ja go uwielbiam. SMACZNEGO:)
A po takim obiedzie dość suszy, więc proponuję zaopatrzyć się wcześniej w ulubione napoje:) Niby proste ale ja smaczne, ja go uwielbiam. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: śledź solony w szarym sosie, ziemniaki z koperkiem, kiszony ogórek |
Uwielbiam
OdpowiedzUsuń