Śledź solony w szarym sosie

Co można zrobić z takiego oto dorodnego śledzia solonego??? Różne potrawy i przekąski. 
Dziś będzie podany z ziemniaczkami i pysznym charakterystycznym "szarym sosem''. 
Nie wiadomo skąd taka nazwa sosu (bo szybciej bym go nazwała brązowym), ale tak zawsze moja mama go nazywa i ja nie odważę się nazwać go inaczej:) 



Co potrzebujemy:
- śledź solony
- 1 duża cebula
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- ugotowane ziemniaki z koperkiem:)

Sposób przygotowania:
Śledzia wyczyścić z wnętrzności, umyć i zamoczyć na 2 - 3 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju i na nim usmażyć śledzia obtoczonego w 2 łyżkach mąki (ok. 4-5 min. z każdej strony).

Śledzia zdjąć z patelni i przygotować na pozostałościach oleju sos. Podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę - aż się zarumieni. Dodać 2 łyżki mąki i dość energicznie rozmieszać, by nie powstały grudki. Dolać wodę. Ile? Hmmm... Zależy trochę od tego, jak gęste sosy lubimy. Ja dolewam ok. 1 i 1/2 szklanki. Doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować - mieszając co jakiś czas i ewentualnie delikatnie doprawić solą.

Koniecznie podawać z ziemniakami i koperkiem.

A po takim obiedzie dość suszy, więc proponuję zaopatrzyć się wcześniej w ulubione napoje:) Niby proste ale ja smaczne, ja go uwielbiam. SMACZNEGO:)
Propozycja podania: śledź solony w szarym sosie, ziemniaki z koperkiem, kiszony ogórek 




Komentarze

Prześlij komentarz