Torcik dla Urszuli:)


Urodzinki, imieninki... Czasem zamiast tradycyjnego prezentu i kwiat贸w mo偶na samodzielnie co艣 przygotowa膰 :) W sobot臋 by艂a okazja - imieninki mamy, wi臋c jakiej lepszej okazji mi trzeba by艂o, 偶eby spr贸bowa膰 swoich si艂 w pierwszym takim torciku. I wysz艂o... Zawsze pewnie mo偶e by膰 lepiej ale smakiem torcika zachwycali si臋 zar贸wno doro艣li jak i dzieci. Mo偶e i Wy spr贸bujecie:)

Co potrzebujemy:
- 7 jaj
- 1 i 2/5 szklanki cukru
- 1 i 2/5 szklanki m膮ki ziemniaczanej
- 1 p艂aska 艂y偶ka proszku do pieczenia
- 1 czubata 艂y偶ka m膮ki
- 1 czubata 艂y偶ka kakao

- 1 galaretka truskawkowa
- 1 szklanka truskawek

- 1 szklanka mleka
- 1 budy艅 waniliowy
- 4 艂y偶ki cukru
- 1/2 kostki mas艂a

- 1 szklanka 艣mietany 30% lub 36%
- 1 艂y偶ka cukru pudru
- 1 艂y偶ka 偶elatyny + 1/4 szklanki wody

Spos贸b przygotowania:
Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubi膰 mikserem i stopniowo dodawa膰 cukier. Gdy b臋d膮 ju偶 ubite na sztywn膮 i jednolit膮 mas臋 dodawa膰 po kolei 偶贸艂tka, obie m膮ki i proszek do pieczenia. Po艂ow臋 ciasta przela膰 do blaszki (25 cm) wy艂o偶onej pergaminem, do drugiej po艂owy dosypa膰 kakao i wymiesza膰 mikserem. Ciasto rozdzieli膰 odpowiednio do blaszki 18 cm i ma艂ej ok. 10 cm (r贸wnie偶 wy艂o偶onych pergaminem). Wszystkie blaszki wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 160鈦癈 i piec ok. 30 minut. Pozostawi膰 do wystygni臋cia.

Przygotowa膰 masy:
Masa do biszkoptu jasnego: Galaretk臋 przygotowa膰 zgodnie z przepisem na opakowaniu (przewa偶nie zala膰  2 szklankami wrz膮tku i rozmiesza膰). Gdy b臋dzie g臋stnia艂a doda膰 zmiksowane truskawki, wymiesza膰 艂y偶k膮 i poczeka膰 a偶 b臋dzie prawie g臋sta. Wtedy jasny biszkopt przeci膮膰 na p贸艂 i na doln膮 warstw臋 wyla膰 mas臋 z galaretki. Ja owijam biszkopt dooko艂a do艣膰 ciasno np. foli膮, 偶eby galaretka pozosta艂a na biszkopcie a nie rozla艂a si臋 na boki. Na g贸r臋 po艂o偶y膰 drug膮 po艂贸wk臋 biszkoptu. Wstawi膰 do lod贸wki na ok. 2 godziny w celu ca艂kowitego stwardnienia galaretki.
Masa do ciemnych biszkopt贸w:
3/4 szklanki mleka zagotowa膰, a w 1/4 szklanki rozmiesza膰 budy艅 z 4 艂y偶kami cukru, dola膰 do gotuj膮cego si臋 mleka i energicznie mieszaj膮c doprowadzi膰 do wrzenia. Zdj膮膰 z ognia i wystudzi膰. Mas艂o rozetrze膰 mikserem na niskich obrotach i dodawa膰 po 1 艂y偶ce budyniu - ci膮gle mieszaj膮c mikserem 偶eby nie powsta艂y grudki. 
Wi臋kszy ciemny biszkopt przeci膮膰 na p贸艂 i prze艂o偶y膰 przygotowanym kremem, a mniejszy na 4 cz臋艣ci i r贸wnie偶 ka偶d膮 z nich prze艂o偶y膰 kremem. Wi臋kszy biszkopt obsypa艂am wi贸rkami kokosowymi z brzegu w widocznych miejscach kremu. Wstawi膰 do lod贸wki w celu dobrego sch艂odzenia. 

Czas na po艂膮czenie wszystkich 3 biszkopt贸w. Bia艂y stawiamy na spodzie, na jego g贸rze na 艣rodku, rozsmarowa膰 ok. 3 艂y偶ek masy budyniowej i rozprowadzi膰 po ca艂ej powierzchni. Na niego po艂o偶y膰 wi臋kszy ciemny biszkopt (obsypany wi贸rkami kokosowymi). Na jego g贸rze, na 艣rodku rozsmarowa膰 1 艂y偶k臋 masy budyniowej i u艂o偶y膰 najmniejszy biszkopcik, lekko docisn膮膰 do pozosta艂ych. 

呕elatyn臋 namoczy膰 w wodzie na ok. 2 minuty, potem doprowadzi膰 do wrzenia i pogotowa膰 ok. 3 minut, ostudzi膰 i doda膰 do 艣mietanki, kt贸r膮 wcze艣niej nale偶y ubi膰 mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dobrze wymiesza膰 na niskich obrotach. Tak przygotowan膮 艣mietank膮 udekorowa膰 torcik. SMACZNEGO:)



Komentarze