Zupa gulaszowa

Delikatnie pomidorowy smak z aromatem bazylii, a to po艂膮czone z tre艣ciwymi ziemniakami i kie艂bask膮 to super pomys艂 na dobr膮, rozgrzewaj膮c膮 i syt膮 zup臋.
Co potrzebujemy (na ok. 2 l zupy):
- wywar warzywno-mi臋sny 
- 5 kie艂basek
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- papryka czerwona
- pieczarki (5 szt.)
- puszka pomidor贸w
- 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- s贸l, pieprz
- 2 艂y偶ki cukru
- bazylia
- majeranek
- 2 艂y偶ki m膮ki

Spos贸b przygotowania:
Ugotowa膰 wywar z marchewki, pietruszki, selera i pora pokrojonego w kostki i kawa艂ka mi臋sa drobiowego lub wieprzowego. Do wywaru dodawa膰 kolejno cebul臋 pokrojon膮 w kostki i podsma偶on膮 na odrobinie mas艂a, kie艂baski pokrojone w kr膮偶ki  r贸wnie偶 podsma偶one na patelni, 3 ziemniaki pokrojone w kostki zeszklone na patelni na odrobinie oliwy. Nast臋pnie doda膰 pokrojon膮 w kosteczki papryk臋 i pieczarki w postaci p贸艂plasterk贸w. Pomidory z puszki - razem z zalew膮 - zmiksowa膰 i doda膰 do zupy. Aby nada膰 zupie lepszego koloru doda膰 ok. 2 艂y偶ek koncentratu pomidorowego. 
Doprawi膰 sol膮, pieprzem, 艣wie偶膮 bazyli膮 i majerankiem oraz cukrem. W celu delikatnego zag臋szczenia zupy przygotowa膰 zasma偶k臋 z dw贸ch 艂y偶ek m膮ki i mas艂a i doda膰 do zupy. Ca艂kowity czas gotowania zupy ok. 2-3 godzin. Przed podaniem udekorowa膰 艣wie偶ymi listkami bazylii. SMACZNEGO:)




Komentarze