Zupa z brukwi

Za oknem jesie艅... owszem... bogata w przepi臋kne kolory, ale ch艂贸d w powietrzu czu膰 tak偶e. 
My lubimy spacery jesienn膮 por膮, ale fajnie jest ogrza膰 si臋 czym艣 smacznym po powrocie do domku. Propozycja na dzi艣 - zupa z brukwi. Niekt贸rzy robi膮 j膮 na zasadzie zupy krem, ja wol臋 wersj臋 na rzadko:) 
 



Co potrzebujemy:
- kawa艂ek w臋dzonego mi臋sa (ko艣膰, 偶ebro, boczek)
- korze艅 brukwi
- marchew
- korze艅 i natk臋 pietruszki
- kawa艂ek korzenia selera
- kawa艂ek pora
- kilka ziemniak贸w
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- s贸l, pieprz

Spos贸b przygotowania:
Na w臋dzonym mi臋sku ugotowa膰 wywar z li艣ciem laurowym, zielem angielskim i pokrojonym porem. Po ok. 1/2 godziny doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 brukiew (2x2x2) i gotowa膰 a偶 zmi臋knie (ok. 1,5 do 2 godzin). Po tym czasie doda膰 pokrojone w mniejsz膮 kostk臋 warzywa: marchew, korze艅 pietruszki i seler oraz ziemniaki. Pogotowa膰 ok. 1/2 godziny. Ja lubi臋 jak warzywa zbytnio si臋 nie rozgotuj膮 ale s膮 w kawa艂kach;) Mo偶na je oczywi艣cie d艂u偶ej pogotowa膰 a偶 si臋 rozpadn膮, zupa tym samym b臋dzie mia艂a g臋stsz膮 konsystencj臋.
 

  Doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. Wg mnie ta zupa powinna mie膰 do艣膰 ostry smak wi臋c pieprzu nie 偶a艂uj臋:) ale sypi臋 go tak偶e z umiarem:). Tak jak na wst臋pie pisa艂am niekt贸rzy wol膮 t膮 zup臋 w wersji kremu. W tym celu wystarczy wzi膮膰 blender i j膮 zblendowa膰, ale ja wlewam do talerza z warzywami w postaci kosteczek i przed podaniem dodaj臋 pokrojon膮 艣wie偶膮 natk臋 pietruszki. SMACZNEGO:)



Komentarze