Za oknem jesie艅... owszem... bogata w przepi臋kne kolory, ale ch艂贸d w powietrzu czu膰 tak偶e.
My lubimy spacery jesienn膮 por膮, ale fajnie jest ogrza膰 si臋 czym艣 smacznym po powrocie do domku. Propozycja na dzi艣 - zupa z brukwi. Niekt贸rzy robi膮 j膮 na zasadzie zupy krem, ja wol臋 wersj臋 na rzadko:)

Co potrzebujemy:
- kawa艂ek w臋dzonego mi臋sa (ko艣膰, 偶ebro, boczek)
- korze艅 brukwi
- marchew
- korze艅 i natk臋 pietruszki
- kawa艂ek korzenia selera
- kawa艂ek pora
- kilka ziemniak贸w
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- s贸l, pieprz
Spos贸b przygotowania:
Na w臋dzonym mi臋sku ugotowa膰 wywar z li艣ciem laurowym, zielem angielskim i pokrojonym porem. Po ok. 1/2 godziny doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 brukiew (2x2x2) i gotowa膰 a偶 zmi臋knie (ok. 1,5 do 2 godzin). Po tym czasie doda膰 pokrojone w mniejsz膮 kostk臋 warzywa: marchew, korze艅 pietruszki i seler oraz ziemniaki. Pogotowa膰 ok. 1/2 godziny. Ja lubi臋 jak warzywa zbytnio si臋 nie rozgotuj膮 ale s膮 w kawa艂kach;) Mo偶na je oczywi艣cie d艂u偶ej pogotowa膰 a偶 si臋 rozpadn膮, zupa tym samym b臋dzie mia艂a g臋stsz膮 konsystencj臋.

Komentarze
Prze艣lij komentarz