Biała kapusta na białym winie z szynką szwarcwaldzką

Taka kapusta to pyszny składnik obiadu, który podawany na ciepło uwalnia swój piękny zapach, a smakuje równie dobrze. Wino daje ciekawy posmak i aromat, a dzięki smakowi i zapachowi szynki szwarcwaldzkiej kapusta nabiera takiej jakby bardziej treściwej formy. Mi smakuje bardzo:) Spróbujcie:)

Co potrzebujemy...
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 1 cebula
- 3/4 szklanki białego/półsłodkiego wina
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- pół łyżki soli
- odrobina pieprzu
- 2 płaskie łyżki  mąki + 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wsypać cebulę - pokrojoną w kostkę, delikatnie ją zeszklić na jasnobrązowy kolor. Dodać poszatkowaną kapustę, posypać cukrem, solą, pieprzem (i jeśli ktoś lubi przyprawami ziołowymi - ja tu nie stosuje). Wlać ok. 1 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 1 godz.  od czasu do czasu przemieszać i dolać ze 2 razy po 1/3 szklanki wody. 
Po tym czasie dodać - pokrojoną w drobną kostkę szynkę szwarcwaldzką i wino. Ponownie przemieszać - od samego dołu - i  podusić aż kapusta będzie miękka, a wszelkie płyny delikatnie odparują. 
Zrobić zasmażkę: roztopić masło i rozmieszać w nim mąkę, tak żeby miała jasnobrązowy kolor. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić oczywiście jeśli nam czegoś brakuje. SMACZNEGO:)

Propozycja podania: biała kapusta na winie z szynką szwarcwaldzką, ziemniaki, schab w sosie myśliwskim 

Komentarze