Taka kapusta to pyszny składnik obiadu, który podawany na ciepło uwalnia swój piękny zapach, a smakuje równie dobrze. Wino daje ciekawy posmak i aromat, a dzięki smakowi i zapachowi szynki szwarcwaldzkiej kapusta nabiera takiej jakby bardziej treściwej formy. Mi smakuje bardzo:) Spróbujcie:)
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 1 cebula
- 3/4 szklanki białego/półsłodkiego wina
- 2 łyżki oliwy
- łyżka cukru
- pół łyżki soli
- odrobina pieprzu
- 2 płaskie łyżki mąki + 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Po tym czasie dodać - pokrojoną w drobną kostkę szynkę szwarcwaldzką i wino. Ponownie przemieszać - od samego dołu - i podusić aż kapusta będzie miękka, a wszelkie płyny delikatnie odparują.
Zrobić zasmażkę: roztopić masło i rozmieszać w nim mąkę, tak żeby miała jasnobrązowy kolor. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Doprawić oczywiście jeśli nam czegoś brakuje. SMACZNEGO:)
![]() |
Propozycja podania: biała kapusta na winie z szynką szwarcwaldzką, ziemniaki, schab w sosie myśliwskim |
Komentarze
Prześlij komentarz